sportveld

Sportgrasbeheerder? Gebruik de nieuwe handleiding

Datum: 19 april 2023
Laatst bijgewerkt: 16 augustus 2023
Als partner in het ontwikkelen van de Handleiding Geïntegreerd Sportgrasbeheer is Cumela trots dat deze handleiding nu gratis beschikbaar is. Doe als groenbedrijf je voordeel met deze handleiding en de bijbehorende set invulformulieren en de slimme Excel-bestanden om eenvoudiger te voldoen aan een hogere kwaliteit grasmat met een pesticidenvrij sportgrasbeheer.

Cumela en andere partners hebben zich verenigd in de Routekaart Verduurzaming Sport. Het Mulier Instituut heeft in 2019 en 2020 een peiling gehouden waaruit blijkt dat circa driekwart van de gemeenten en vele groenbedrijven behoefte hebben aan ondersteuning bij de implementatie van pesticidenvrij sportgrasbeheer. Met de handleiding, invulformulieren en de slimme Excel-bestanden komt de Routekaart Verduurzaming Sport tegemoet aan deze wens vanuit gemeenten en groenbedrijven. Je moet je als groenbeheerder houden aan zeer strikte regels op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen en dat zal in de toekomst nog strenger worden. De Handleiding schenkt hieraan uitgebreid aandacht met een formulier gewasbeschermingsmonitor.

Gratis monitoring

Grasexpert Ernst Bos heeft de Handleiding Geïntegreerd Sportgrasbeheer ontwikkelt. Hij biedt in de handleiding handvatten en hulpmiddelen voor de uitvoering van geïntegreerd sportgrasbeheer (ITM). Geïntegreerde gewasbescherming (IPM) is daar een onderdeel van. Monitoring speelt een belangrijke rol in het totale proces en daarom licht hij in de handleiding die monitoring tot op detailniveau toe. Daarvan heeft zowel de sportveldbeheerder als de persoon die het werk daadwerkelijk uitvoert profijt. Sportgrasbeheerders, zoals fieldmanagers bij gemeenten en groenvoorzieners, hebben met de handleiding de beschikking over een extra set tools om de structurele kwaliteit van sportgrasvelden naar een hoger plan te tillen.

Handleiding met slimme toevoegingen

De Handleiding Geïntegreerd Sportgrasbeheer kun je gratis raadplegen op de kennisbank van www.sportinfrastructuur.nl. Ook kun je daar een set (digitale) onderhoudsformulieren en slimme Excel-bestanden downloaden. Bovendien kun je er diverse andere bronnen vinden en de e-learning ‘Pesticidenvrij beheer natuurgras sportvelden’.

De Routekaart Verduurzaming Sport bestaat uit de volgende partners: de brancheverenigingen BSNC, VHG en Cumela, Vereniging Sport & Gemeenten, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Platform Ondernemende Sportaanbieders en NOC*NSF. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft financieel bijgedragen aan dit project. Voor vragen kun je mailen naar [email protected].