hybride kobelco graafmachine 2

Slot-event Green Deal Het Nieuwe Draaien

Datum: 14 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 15 juli 2020
Door: Nico Willemsen
Op 14 juli vond het slotevent van de Green Deal Het Nieuwe Draaien (HND) plaats. Hier werd er teruggeblikt op vier jaar Green Deal HND en de resultaten die behaald zijn qua emissiereductie van mobiele werktuigen op het gebied van gedrag, techniek, materieel, brandstof en beleid. Ook werd er gekeken naar de uitdagingen die er nog liggen!

Materieel & Beleid
De toenemende milieueisen die de overheid en opdrachtgevers stellen, het beperkte aanbod van machines en de fors hoge kosten van duurzame mobiele werktuigen vormen een spanningsveld. Over deze uitdaging gingen Green Deal-partners Dik de Weger (Rijkswaterstaat) en Linda Docter (Gemeente Utrecht) in gesprek met een drietal ondernemers die de afgelopen vier jaar binnen de Green Deal HND de eerste stappen richting emissiereductie hebben gezet.

Videoboodschap namens MKB-bedrijven
Cumela-bestuurslid en Greendeal-partner Frank Hoogendoorn vroeg in een korte en heldere videoboodschap bij overheid, opdrachtgevers en aannemers extra aandacht voor de eigenaren van de machines. Bekijk hier de videoboodschap van Frank.

Educatie & Het Nieuwe Draaien
Omdat naast techniek, materieel en brandstof het gedrag een heel belangrijke rol speelt werd er met een korte video aandacht gevraagd voor de training Het Nieuwe Draaien. Bewustwording creëren, inzet van de juiste machines, slim de machinecapaciteit benutten en een goede werkaanpak en planning leveren al snel winst op zonder dat er grote investeringen gedaan hoeven te worden gedaan. Het is goed voor de portemonnee én het milieu. De chauffeur van de toekomst is een professional. Ook een voetballer wordt een prof als hij goed traint. Je bespaart al snel 5 tot 10%. "Zien is geloven, en dat is gaaf!" aldus de trainers van Het Nieuwe Draaien. Klik hier om je aan te melden voor de training.

Toekomst & Initiatieven
De komende tien jaar staat de sector van mobiele werktuigen en bouwmaterieel volledig in het teken van emissiereductie. De overheid zal de sector uitdagen en ook financieel stimuleren om veel stappen te zetten om de emissies te reduceren. Het Klimaatakkoord, het Schone Lucht akkoord en ook de huidige Stikstofcrisis stellen ons voor een enorme opgave. Het streven is om in 2030 0,4 Mton CO2-emissie te hebben gereduceerd. Het effect van Nox-emissie van mobiele werktuigen moet in die tijd met 75% zijn gedaald. Dirk Schennink van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat legde uit wat de strategie is om dit doel te behalen, hoe de sector kan worden gestimuleerd en wat er van hen wordt verwacht.

In een uur tijd kwam er veel inspiratie voorbij voor gemeenten, waterschappen, provincies en andere opdrachtgevers om werk te maken van emissiereductie én om daarover in gesprek te gaan met de sector!

Geslaagd slot-event
"Hoewel we de eindrapportage natuurlijk het liefst live op de TKD hadden gepresenteerd, waren we blij dat het op deze manier kon. Meer dan 170 deelnemers hebben het slot-event bijgevoegd. Zoveel hadden er niet in de tent van de TKD gekund! En met de opname van het slot-event bereiken we straks nog meer mensen." aldus Nico Willemsen, Beleidsmedewerker Grondverzet & Cultuurtechniek. 

Het geluid van veel Green Deal-partners kwam aan bod. Bijvoorbeeld van ambitieuze opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat en de Gemeente Utrecht. Welwillende aannemers die samen met hun ketenpartners de uitdaging aangaan. "Koplopers die we nodig hebben om het peloton te inspireren en mee te nemen. De belangrijke rode draad? Een realistisch tijdspad uitstippelen, zodat alle partijen in de keten de veranderingen kunnen bijbenen. In een uur tijd kwam er veel inspiratie voorbij voor gemeenten, waterschappen, provincies en andere opdrachtgevers om werk te maken van emissiereductie én om daarover in gesprek te gaan met de sector."

Nieuw initiatief: De Groene Koers

Green Deal partners, opdrachtgevers en aannemers blikten vooruit op de toekomst. Het nieuwe initiatief ‘De Groene Koers’ is een initiatief van Bouwend Nederland, BMWT en Cumela. Het is een vervolg op ‘Het Nieuwe Draaien’. Dit sectorplatform voor bouw, infra en groen wil de komende tien jaar de reductie van emissie van mobiele werktuigen versnellen.

Wendy van Schaik is projectleider van De Groene Koers (DGK) en zij gaat voor een realistische, haalbare en betaalbare werkwijze. De Groene Koers organisatie (drie medewerkers uit de verschillende branches) zoekt actief naar slimme samenwerking tussen bestaande initiatieven en nieuwe ideeën. Kennis combineren we en partijen brengen we samen.

Nieuwe ideeën kun je aanmelden als Koersproject. De Groene Koers-organisatie beoordeelt aanvragen voor Koersprojecten en begeleidt deze tijdelijke samenwerking en verzamelt de ervaringen. Wat er wordt geleerd (successen én tegenvallers) delen we sectorbreed via voorlichting, bijeenkomsten en op de website www.degroenekoers.nl. In overleg met overheden, kennisinstituten, politiek en bestuurders en natuurlijk het bedrijfsleven vertalen we deze bevindingen naar passend inkoopbeleid en eventueel noodzakelijk stimuleringsmaatregelen.

Green Deal HND Magazine

Green Deal magazine

Neem een kijkje in het Green Deal HND Magazine, een eenmalige uitgave ter gelegenheid van Green Deal Het Nieuwe Draaien. 

Dit magazine is op een zo duurzaam mogelijke
manier tot stand gekomen door gebruik te maken van
telefonische interviews, digitale informatie uitwisseling
en het gebruiken van bestaande beelden.

Klik hier voor het online exemplaar!