Jaarcongres CO2, Inspyrium Cuijk (2)

SKAO maakt CO2-Prestatieladder eenvoudiger en ambitieuzer

Datum: 29 november 2024
Laatst bijgewerkt: 29 november 2024
Door: Herma van den Pol
Een eenvoudiger prestatieladder om mee te werken, die tegelijkertijd recht doet aan de benodigde ambities wereldwijd wat betreft de vastgelegde klimaatdoelstellingen in Parijs 2016. Op het jaarcongres van het sectorinitiatief 'Sturen op CO2' van maandag 11 november kregen de deelnemers alvast een inkijkje in handboek 4.0. Begin 2025 gaat deze in, waarna nog een overgangstermijn komt van 18 maanden.
"We hebben meer stoelen nodig!" 

Het jaarcongres van het sectorinitiatief Sturen op CO2 trok meer deelnemers naar Cuijk dan verwacht. In het Inspyrium, een van de groenste eventlocaties van Nederland, zorgde de toeloop voor een gezellige drukte tussen de bomen. “Het was even schakelen, maar iedereen heeft nu toch een stoel,” zegt Liesbeth Schuurman tevreden. Samen met Lajos Bax nam zij de organisatie op zich. Uiteindelijk telde ze ruim 150 deelnemers.    

Jaarcongres CO2, Inspyrium Cuijk
Van niveau naar trede

In het hart van de grootste boomkwekerij van Europa luisterden ze naar het verhaal van Dirk Ebben. Een echt familiebedrijf wat al vijf generaties meegaat. Iets wat je alleen bereikt door mee te gaan met je tijd en te blijven bewegen. Dat gebeurt ook in de cumelasector en dat leverde een primeur op. De introductie van het Handboek 4.0, opvolger van Handboek 3.1, de basis van de CO2-Prestatieladder.  

Met deze nieuwe versie zet de sector een belangrijke stap. Gijs Termeer, directeur van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO), lichtte toe dat het handboek onder andere overstapt van niveaus naar treden. "Er waren zeven redenen om door te ontwikkelen", zegt Termeer. Die redenen zijn:

  1. Het maatschappelijk bewustzijn vraagt om meer ambitie: maak de Ladder ´Paris Proof’ was de opdracht;​
  2. Geef organisaties meer vrijheid en focus op impact; ​
  3. Geef koplopers de kans om zich te onderscheiden;​
  4. Behoud een toegankelijk instapniveau;​
  5. Sluit aan bij internationale normen om dubbel werk te voorkomen;
  6. Vergroot de aandacht voor energiebesparing;​
  7. Maak het handboek eenvoudiger leesbaarder.​

Overkoepelend was de opdracht meer inzicht geven in wat certificaathouders doen en hun impact.

Minimale basisniveau omhoog

Deze verbeteringen maken het handboek zowel eenvoudiger als ambitieuzer. Dieuwer Heins, adviseur bedrijfskundige zaken bij Cumela Advies, zegt dat het minimale basisniveau omhoog gaat. "Daar voldoen de meeste leden al aan", stelt hij gerust. Uit een peiling in de zaal blijkt dat ongeveer de helft van de ondernemers al CO2-Prestatieladder niveau 3 heeft en iets minder dan helft zelfs niveau 5.

"Na publicatie van de norm gaan we meteen aan de slag om leden te informeren." Ook komt er een overgangstermijn van 18 maanden ná publicatie. Heins zegt ondernemers erop te letten dat aanbestedende diensten ook de termijn van 18 maanden hanteren. "Meld het aan SKAO als dat niet gebeurt", vult Termeer aan.

Stappen vooruit

Dammie van der Poel (Gebr. Van der Poel BV) en Maria Smits (aannemersbedrijf Smits Nederhemert) drukten de ondernemers op het hart: "Als we dit toch moeten doen dan is het goed om soms wat stappen vooruit te zetten. Een beter milieu begint echt bij jezelf."

Met de nieuwe richtlijn speelt SKAO vast in op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Iets waar uiteindelijk ook de cumelasector mee te maken krijgt. Door al mee te doen aan de prestatieladder zorgen ondernemers ervoor dat ze hier klaar voor zijn.