Minekus, Zuidland, waterschap, bevers, watergang, sloot, kraan, 2022

Samenwerkingsplatform Waterschap Scheldestromen opgericht

Datum: 10 april 2020
Laatst bijgewerkt: 15 april 2020
Door:
Het samenwerkingsplatform Scheldestromen gaat aan de slag om de samenwerking tussen het waterschap en de opdrachtnemers verder te verbeteren. Een uniek initiatief in Nederland, waaraan ook Cumela meedoet.

Waterschap Scheldestromen is qua oppervlakte grond een gemiddeld groot waterschap. Het oppervlakte aan water en daarmee ook het aantal km waterkeringen is meer dan gemiddeld. Daarnaast is het waterschap met bijna 4000 km  wegen de grootste wegbeheerder in de provincie Zeeland. 

Om deze wegen, waterlopen, duikers en beplantingen te onderhouden, te herstellen of aan te leggen wordt er voortdurend beroep gedaan op een aantal van onze leden. Voor het waterschap vormen de kosten van deze werkzaamheden een groot deel van de totale begroting. In 2019 is er voor 57 miljoen euro aan externe kosten voor de kerntaken uitgegeven. Programmabegroting 2020 en Meerjarenraming 2020-2023Voor onze leden is het waterschap daarmee  een grote en belangrijke opdrachtgever. 

Om de wensen van het waterschap zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de mogelijkheden van de opdrachtnemers zijn er een aantal acties opgezet en uitgevoerd;

  • De waterschappen hebben gezamenlijk een marktvisie geformuleerd en gepubliceerd; waterschapsmarkt van de toekomst  
  • De eerste versie van de Projectenkalender waterschapsmarkt is af. Dit digitale document geeft een meerjarig inzicht in de waterbouwprojecten van waterschappenProjectenkalender waterschapsmarkt.
  • Er zijn door het waterschap regionale marktdagen georganiseerd. Het doel hiervan is om marktpartijen bij elkaar te brengen om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te leren. Hierdoor krijgen beide partijen meer begrip voor elkaar en meer vertrouwen in elkaar. Tijdens al deze contacten zijn er heel veel (verbeter)punten genoemd. Deze zijn verzameld en samengevat in het pamflet Meelopen met… 

Om al die aangedragen punten zo volledig mogelijk mee te kunnen nemen in de toekomstige besluitvorming van het waterschap is er een overlegstructuur opgesteld.

De aanpak ziet er op hoofdlijnen als volgt uit;

  • De verzamelde knelpunten worden geprioriteerd.
  • De knel- en verbeterpunten worden structureel met vertegenwoordigers van direct belanghebbende besproken.
  • Het doel is niet alleen de problemen samen op te lossen maar ook samen oplossingen te vinden.

Deze manier van aanpakken eist openheid, vertrouwen en een gezamenlijk belang, en leidt vaak tot prima oplossingen die ook op een breed draagvlak kunnen rekenen. 

Deze manier van problemen en knelpunten aanpakken lijkt in veel opzichten op die van het Zeeuwse  landbouwnetwerk. Dat functioneert al een aantal jaren tot tevredenheid van alle deelnemers. Dat geeft vertrouwen in het welslagen van deze manier van communiceren.

Een onderdeel van deze overlegstructuur is het samenwerkingsplatform Scheldestromen.

Dit platform is in december 2019 opgericht en is bedoeld om bovengenoemde (verbeter) punten in klein comité te gaan bespreken en verder uit te werken en om meer begrip te krijgen voor elkaars wensen en eisen.

Naast de lijst met verbeterpunten zullen er ook een aantal specifieke thema’s besproken worden zoals contracteren, beter aanbesteden, samen evalueren en leren, duurzaamheid, innovaties, marktdagen, veiligheid en opleidingen. Ook dient het platform als proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen. Het samenwerkingsplatform Scheldestromen is samengesteld uit: medewerkers van het Waterschap Scheldestromen, vertegenwoordigers van Bouwend Nederland, vertegenwoordiger van de vereniging van Waterbouwers en vertegenwoordigers van Cumela. Namens Cumela nemen er drie Zeeuwse leden deel aan het platform.

Op 12 februari vond de officiële aftrap plaats waarbij naast de projectleden ook onder meer secretaris directeur Wies Vonck, Dijkgraaf Toine Poppelaars en dagelijks bestuurslid Denis Steijaert aanwezig waren. Het onderstreept het belang dat gehecht wordt aan het slagen van dit in Nederland unieke project.