Fietsenkelders

Safety Culture Ladder ingegaan

Datum: 9 februari 2022
Laatst bijgewerkt: 9 februari 2022
Door:
Vanaf 1 januari 2022 geldt voor een flink aantal cumelabedrijven de Safety Culture Ladder (SCL), beter bekend als de Veiligheidsladder. Het is de manier van de ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw om veiligheidsbewustzijn als verplichting op te nemen in aanbestedingen of contracten. Deze afspraak heet Veiligheid in Aanbestedingen (ViA). We gaan er hier dieper op in.

Allereerst is het verstandig om voor belangrijke opdrachtgevers te bepalen of en zo ja op welk niveau je je dient te certificeren of een andere stap moet uitvoeren? Hiervoor kun je dit handige stroomschema gebruiken.

Wat als je moet voldoen aan ViA?
Als je tot de conclusie bent gekomen dat je moet voldoen aan ViA zijn er drie opties: SCL, SCL Light en het Approved Self Assessment. Conform onderstaande tabel kun je bepalen in welke categorie je valt. Stem dit altijd af met jouw opdrachtgever!

Safety Culture Ladder
Een SCL (voorheen Veilig Bewust Certificaat) is een volledige audit door een certificerende instelling en resulteert in een SCL-certificaat. Op het certificaat zijn de scope en de tredevermelding beschreven. Dit certificaat is drie jaar geldig, waarbij in jaar twee en jaar drie een 40-procent-audit wordt uitgevoerd door een certificerende instelling.

Safety Culture Ladder Light 
Een SCL Light is een beperkte analyse door een certificerende instelling en resulteert in een SCL Light-statement. Op het statement is de scope beschreven en is een trede-indicatie vermeld. Dit is drie jaar geldig, waarbij in jaar twee en jaar drie een check op het actieplan wordt uitgevoerd door een certificerende instelling.

Het is verstandig om voor belangrijke opdrachtgevers te bepalen of en zo ja op welk niveau je je moet certificeren

Approved Self Assessment
Bij het Approved Self Assessment doe je een eigen evaluatie op basis van een online Self Assessment Questionnaire (SAQ) en stel je een gap-analyse en een actieplan op. Dit wordt geverifieerd door een certificerende instelling. Dit resulteert in een Approved Self Assessment. Dit is drie jaar geldig, waarbij in jaar twee en jaar drie een check op het actieplan wordt uitgevoerd door een certificerende instelling.

Via stappenplan

Visie op Veiligheid
In samenwerking met betrokkenen gaat Cumela Advies vanaf het voorjaar van 2022 starten met het initiatief Visie op Veiligheid, specifiek voor deelnemers aan de Veiligheidsladder of bedrijven die daaraan willen gaan deelnemen. Het initiatief is bedoeld voor bedrijven die actief zijn in groen, grond en infrastructuur en aanverwante sectoren. Het hoofddoel van het initiatief is om het veiligheidsbewustzijn verder te verhogen en ongevallen te voorkomen. Daarnaast wordt het initiatief gebruikt als kennisorgaan dat input genereert richting de oprichters en bestuurders van de Governance Code voor de Veiligheid in de Bouw en andere stakeholders op het gebied van veiligheid. Vraagstukken die hierbij aan bod komen, zijn bijvoorbeeld ‘Wat zien wij in de praktijk?’ en ‘Welke verbeteringen adviseren wij?’.

Jaarlijks vinden er in eerste instantie twee bijeenkomsten plaats. Hierbij brengen de deelnemers informatie en wordt er tevens informatie vanuit Cumela gedeeld. Denk hierbij aan branchegegevens en statistieken, maar ook de laatste interessante ontwikkelingen binnen de Veiligheidsladder als norm. Deelname aan het initiatief draagt sterk bij aan het behalen en behouden van het Approved Self Assessment, SCL Light of het SCL-certificaat. 

Cumela Advies start vanaf het voorjaar van 2022 met het initiatief Visie op Veiligheid

Meld je aan!
Wil je jezelf aanmelden, meer weten over het initiatief Visie op Veiligheid of zoek je nader advies over onder andere de Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder)? Neem dan contact op met Cumela Advies via (033) 247 49 40 of stuur een e-mail naar [email protected].