Volvo FMX elektrisch

RVO heeft meer tijd nodig voor uitvoering SSEB

Datum: 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt: 18 juli 2022
Door: Nico Willemsen
Uitvoeringsorganisatie RVO heeft over de toekenning van de Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB) in een mail aan de aanvragers laten weten dat nu 302 van de 356 aanvragen voor beoordeling in aanmerking komen. In eerste instantie waren dat er slechts 39, maar dat aantal is verhoogd nadat staatssecretaris Vivianne Heijnen € 22,2 miljoen extra subsidie heeft toegekend.

Naar schatting zullen dit jaar dertig tot veertig aanvragers de ‘SSEB-boot’ missen. Zij kunnen volgend jaar een nieuwe poging doen. Verder heeft RVO aangekondigd een extra termijn van 13 weken aan te houden om alle aanvragen te beoordelen. Voor emissieloze bouwvoertuigen en innovatie kun je nog subsidie aanvragen.

Mail aan aanvragers

De aanvragers van SSEB hebben van RVO het volgende mailbericht gekregen:

Het kabinet heeft het subsidieplafond voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) verhoogd. Voor de aanschaf van emissieloze bouwmachines (SSEB Aanschaf) heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) het subsidieplafond van € 3,3 miljoen verhoogd naar € 23,5 miljoen. Voor de ombouw van bestaande machines (SSEB Retrofit) heeft I&W het subsidieplafond verhoogd van € 5 miljoen naar € 7 miljoen. In totaal komt er dan € 22,2 miljoen extra budget beschikbaar voor dit jaar.

Beoordeling op volgorde loting

Dit hogere budget is op 1 juli jl. gepubliceerd in de StaatscourantMet het hogere budget van € 23,5 miljoen kan RVO sowieso de SSEB Aanschaf-aanvragen van 9 mei 2022 met lotingnummer 1 tot en met 302 op de lotingslijst in behandeling nemen (dit is inclusief eerder vrijgevallen budget door gedeeltelijke correcties of afwijzingen).

De afhandeling van de aanvragen gebeurt op basis van de volgorde van de lotinglijst. Mocht RVO één van deze aanvragen (gedeeltelijk) afwijzen of de aanvrager trekt de aanvraag in, dan zet RVO het vrijgevallen budget in voor de eerstvolgende aanvraag op deze lijst, totdat RVO het beschikbare subsidiebudget heeft verleend.

Als RVO het volledige budget van € 23,5 miljoen heeft toegekend, dan zal RVO hierover per mail communiceren. De aanvragen die buiten dit budget vallen, krijgen dan een afwijzing vanwege budgetuitputting.

1: Mag ik, ongeacht de loting en beoordeling van mijn aanvraag, de machine nu al kopen?

Ja, de ontbindende voorwaarde in het koopcontract, afhankelijk van toekenning van subsidie, moest van kracht zijn op het moment van de aanvraag. Het besluit om nu, ongeacht de uitkomst van toekenning subsidie, alvast de machine aan te schaffen, is uiteraard wel je eigen verantwoording.

2: Hoelang duurt het voordat ik weet of ik subsidie krijg?

RVO verwacht sowieso de eerste 39 ingelote aanvragen binnen de eerste termijn van 13 weken te kunnen behandelen. Door de complexiteit van de aanvraag moet RVO elke aanvraag handmatig beoordelen. Ondanks dat er tijdens de vakantieperiode een uitvoeringsteam aan de aanvragen doorwerkt, heeft RVO een tweede termijn van 13 weken nodig. RVO beoordeelt de aanvragen op volgorde van loting. Iedere aanvrager krijgt direct na beoordeling persoonlijk bericht van het besluit. Je plaatsing op de lotingslijst geeft dus slechts een grove indicatie van het te verwachten moment waarop je weet of je subsidie krijgt.

3: Als ik ben uitgeloot of mijn aanvraag is afgekeurd, kan ik dan nog subsidie aanvragen?

Ja, maar pas volgend jaar als er weer nieuw SSEB-budget beschikbaar komt. Je huidige aanvraag vervalt.

4: Zijn er nog andere subsidiemogelijkheden?

Ja, er is nog budget beschikbaar voor:
 

  • Aanschaf emissieloze bouwvoertuigen: € 1,67 mln. beschikbaar, € 0,9 mln. aangevraagd (9 mei 2022). Je kunt tot en met 29 juli 2022 nog subsidie aanvragen via de SSEB voor bouwvoertuigen. Het resterende budget voor bouwvoertuigen komt na die datum beschikbaar voor de aanvragen die organisaties op 9 mei 2022 al hebben ingediend voor bouwwerktuigen en hulpfuncties.
  • SSEB Innovatie – Haalbaarheidsstudie: Heb jij een innovatieve oplossing voor emissieloze (uitstootvrije) bouwmachines en benodigde laadinfrastructuur? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de SSEB Innovatie. Maximaal € 50.000 per haalbaarheidsstudie. Budget: € 1 mln. Verleend: € 189.120. In behandeling: € 203.860. Nog beschikbaar: 61 % (€ 607.020). Einddatum: vrijdag 30 december 2022.
  • (SSEB) – Innovatie – Project experimentele ontwikkeling.  Voor de SSEB Innovatie - Project experimentele ontwikkeling is er in 2022 € 9 miljoen beschikbaar voor technische ontwikkelingen en projecten praktijkervaring. Per technische ontwikkeling of project praktijkervaring is dat maximaal € 1 miljoen. Aanvragen kun je indienen tot uiterlijk woensdag 31 augustus 2022 17:00 uur.

Tip: dien voor 17 augustus je projectidee in

Maak gebruik van de adviezen op de website van RVO en dien in ieder geval uiterlijk voor 17 augustus het ‘projectideeformulier’ in. Dat kan in 20 minuten. RVO toetst dan of je idee kansrijk is en geeft indien mogelijk nuttige tips.