Accupakketten verwisselen bij de DX 300 Electric

Cumela Verzekeringen: "Betrek ons bij het elektrisch werken"

Datum: 10 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 13 maart 2023
Door: Herma van den Pol
“Ga je investeren in elektrische machines? Betrek ons er op tijd bij!” Deze oproep doen Ralph de Hart, directeur Cumela Verzekering, en Roel Stevens, directeur Cumela Assuradeuren. “En bedenk goed hoe je de toekomstige transitie gaat organiseren. Heb je vragen, stel ze! Het is nog echt maatwerk”.

In Grondig 8 namen we een kijkje op de elektrische bouwplaats. Aan bod kwamen de laadmiddelen en hoe je zorgt voor genoeg stroom. Het onderdeel verzekeringen miste nog. Dat maken we nu goed. Ralph en Roel van Cumela Verzekeringen praten ons bij over elektrisch werken en het verzekeren hiervan. Ook leggen ze uit waarom ze klanten oproepen om Cumela Verzekeringen hier al vroeg bij te betrekken.

Avitec, tijdelijke laadlocatie, elektrisch werken, 2022
Kijken en onderzoeken

“De elektrische bouwplaats komt eraan. Nieuwe stappen met betrekking tot materieel en ontwikkelingen rondom aanbestedingen en regelgeving geven hier vorm aan”, zegt Roel over wat hij in het veld terugziet. “Ondernemers willen graag mee en zoeken op creatieve en innovatieve manieren oplossingen om dat te kunnen doen”, vult Ralph aan.

Zelf ging de directeur Cumela Verzekeringen bij ondernemers kijken om te zien hoe ze de energietransitie en elektrificatie aanpakken. “Ook wij zijn aan het onderzoeken hoe we mee kunnen bewegen in de energietransitie”, zegt Ralph. “Dat is nodig omdat we tegen nieuwe zaken aanlopen. Noem bijvoorbeeld de batterij; die kun je bij brand niet blussen. Wat betekent dit voor de verzekeringsrisico's? Om maar een voorbeeld te noemen.”

Maatwerk nodig

“Zoek je een verzekeringsoplossing voor duurzaam werken dan kun je bij ons terecht. Die kunnen wij je aanbieden omdat we maatwerk leveren. Iets wat alleen kan als ondernemers ons op tijd bij de plannen betrekken, daarom roep ik ondernemers op: Neem contact met ons op als je kijkt naar elektrisch materieel of overweegt om tot aanschaf over te gaan.” Achter de schermen werken de medewerkers van Cumela Verzekeringen er hard aan om alle risico’s in kaart te brengen en zo toe te werken naar een breder toepasbare verzekering. 

Ondertussen vragen Ralph en Roel ondernemers om goed na te denken over hoe je de transitie gaat organiseren.  Roel neemt het gesprek over en legt uit dat het belangrijk is om jezelf vragen te stellen als: “Waar gaan we laden? Hoe ziet mijn bedrijf er straks uit als we een rij met elektrische machines in de loods hebben staan? En waar halen we de elektriciteit vandaan? Hoe regelen we dat?” 

Waar gaan we laden? Hoe ziet mijn bedrijf er straks uit als we een rij met elektrische machines in de loods hebben staan?

Belangrijke vragen omdat ze bij Cumela Verzekering heel concreet al een groter risico op brand. signaleren. “Het brandrisico neemt toe door een groeiend gebruik van elektrische installaties en daarmee een grotere belasting van bestaande elektrische installaties in bedrijfsgebouwen. Veel branden ontstaan door een elektrische oorzaak. Weet je dat dit risico er is dan kun je daar bij de inrichting van je bedrijf rekening mee houden. Daarmee voorkom je dat je achteraf nog maatregelen moet nemen.”

Bauma, elektrisch, keestrack

De eerste verantwoordelijkheid voor de elektrische installaties ligt bij de verzekerde. “Voor de “verzekering” geldt dat een relatie / bedrijf ervoor moet zorgen dat zijn elektrische installatie in het bedrijfspand voldoet aan alle bekende wet- en regelgeving. Voor bedrijfsgebouwen voert een verzekeraar vaak een inspectie uit, maar de verzekerde is zelf verantwoordelijk voor het tijdig laten uitvoeren van de keuringen en herkeuringen. Voor PV installaties groter dan 50 panelen is bijvoorbeeld vanaf 1 januari 2023  een Scope 12 keuring verplicht." Heb je hulp nodig dan adviseert Cumela Verzekering je graag.
 
“Liever helpen wij brand voorkomen. Daarvoor gaan we met een andere verzekeraar een proefproject doen. In dat project kijken we of het mogelijk is om de oorzaken van brand op te sporen en te verhelpen voordat er een brand ontstaat”, zegt Roel. “Dat gaan we doen met behulp van een technische oplossing die elektrische installaties in de gaten houdt en afwijkingen in het systeem opspoort. We streven er naar om hier in 2023 mee te starten.”

Stroom op de bouwplaats

Tot zover de bedrijfsgebouwen. Hoe zit het dan met bouwplaats en de elektrische oplossingen. Denk aan powerbanks, containers en bouwstroom. Roel zegt dat een ondernemer er in elk geval voor zorgt dat de aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt voor schade aan derden door brand in een powerbank of container. “Heb je hier vragen over bel ons en we kijken met je mee.” 

Ondertussen werkt Cumela Verzekeringen aan een dekking voor een powerbank. “Wij krijgen vanuit de klanten vragen hierover. Voor ons een signaal dat we dit onderwerp op moeten te pakken. Dat willen we meteen goed doen, daarom verzamelen we nu volop informatie.” Bij Cumela Verzekeringen gebeurt veel om naadloos aan te kunnen haken op energietransitie bij de cumelabedrijven. “Wij zijn er voor onze klanten.”   

Cumela Verzekeringen

Ralph de Hart

Directeur verzekeringen
Cumela Verzekeringen

Roel Stevens

Directeur Cumela Assuradeuren