rechtszaak, rechtbank, uitspraak, 2022

Raad van State: "Tracébesluit ViA15 bijna in orde"

Datum: 8 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 8 maart 2024
Door: Herma van den Pol
Extern salderen. Dat vormt een laatste hindernis voor het project ViA15. Een project wat veel werk voor de cumelasector gaat opleveren. Demissionair minister Mark Harbers krijgt van de Raad van State nog een half jaar om een uitgebreide onderbouwing voor extern salderen alsnog aan te leveren. Daarmee is het Tracébesluit 'bijna in orde', volgens de Raad van State.

Het tracébesluit uit 2017 nadert langzaam de finish. "Bijna in orde", noemde de  Raad van State het woensdag 7 maart. Alleen de Vereniging Natuur en Milieufederatie Gelderland blijft nog over als bezwaarmaker. Voor vier andere partijen stopte het proces na de uitspraak van woensdag. 

25 kilometer rekenafstand

Het ministerie kreeg als huiswerk mee om de onderbouwing van extern salderen uit te breiden. Dit nadat de Raad van State in april 2023 aangaf het oordeel te beperken tot: "deze rekenafstand van 25 kilometer, omdat dit oordeel relevant was voor alle projecten in Nederland die stikstof veroorzaken." 

Het houdt concreet in dat het ministerie moet gaan kijken naar de kwaliteit van de 7 Natura 2000-gebieden in Gelderland. Moet de stikstofneerslag omlaag dan betekent dit dat de minister meer moet gaan doen. Nu al stoppen 6 agrarische bedrijven helemaal of gedeeltelijk met wat ze doen om stikstofruimte te maken. Per natuurgebied moet hij, mocht de natuur niet in orde zijn, aangeven welke extra maatregelen er komen. Een laatste uitdaging. Uiterlijk begin september moeten de aanvullende informatie binnen zijn. 

ViA15

Het tracébesluit maakt het mogelijk de A12 en A15 te verbreden en de A15 vanaf knooppunt Ressen door te trekken en aan te sluiten op de A12. Een groot werk.