overleg personeel

PAWW: een nieuwe premie die WW-recht repareert

Datum: 5 december 2018
Laatst bijgewerkt: 6 maart 2020
Op 1 januari 2019 treedt er een verzamel-cao in werking: de PAWW. Dit staat voor private aanvulling WW en WGA. Het brengt met zich mee dat werkgevers zich moeten registreren. Voor werknemers houdt het een nieuwe inhouding op hun loon in. Lees wat je als werkgever moet doen met betrekking tot de PAWW.

Sociaal akkoord 2013
In het Sociaal Akkoord 2013 hebben de landelijke werknemers- en werkgeversorganisaties afgesproken op cao-niveau een individuele aanvulling van maximaal 14 maanden WW te introduceren. Deze aanvulling herstelt het WW-recht voor werknemers weer tot het niveau van 31 december 2015. Het kabinet heeft toegezegd om de cao-afspraken in beginsel algemeen verbindend te verklaren. Dit gebeurt in een cao die speciaal voor de PAWW wordt afgesloten. De afspraken vallen dus niet onder de bedrijfstak-cao, waaronder ook LEO valt. De speciale cao is voor de sectoren agrarisch, groen en visserij algemeen verbindend verklaard op 26 november 2018 en gepubliceerd in de Staatscourant van 28 november 2018. 

Duur en opbouw WW en WGA herstellen
De PAWW is ontwikkeld om de Private Aanvulling van de WW en loongerelateerde WGA te realiseren. De PAWW herstelt daarmee de duur van de uitkering en de opbouw naar het niveau van 31 december 2015. Werknemers betalen de premie voor de PAWW. De werkgever houdt de premie in op het brutoloon van de werknemer (kolom 3 loonstaat). Dit is zo afgesproken door de werknemers- en werkgeversorganisaties. De werkgever draagt de ingehouden premie af aan de PAWW.

Acties voor de werkgever
Stap 1: je informeert jouw werknemers dat zij premie moeten gaan betalen voor deze regeling. Speciaal daarvoor heeft FNV een ledenflyer ontwikkeld die je met de eerste loonstrook van januari mee kunt sturen.
Stap 2: je registreert je als werkgever bij de Stichting PAWW, via spaww.nl. Dit kan nu al. Vergeet je dit, dan ontvang je in ieder geval ook een brief van SPAWW. In deze brief staat een code die je voor de registratie kunt gebruiken.
Ben je op de website van SPAWW, dan kies je voor inloggen en vervolgens registreren. Klik op de bevestigingslink in het volgende scherm. Vanuit jouw mailbox bevestig je jouw mailadres, er opent dan een nieuw scherm waar je de registratie kunt voortzetten. Op SPAWW.nl staat een instructievideo over het registratieproces.
Stap 3: aangifte doen Na de registratie doe je periodiek (maandelijks, per 4 weken of per kwartaal) aangifte. Je geeft dan door: de totale loonsom, de geïnde premie en het aantal werknemers. Je betaalt het door jou aangegeven bedrag na ontvangst van de factuur.
Doet jouw administratiekantoor jouw loonadministratie? Dan maak je een machtiging aan nadat jij je hebt geregistreerd.
Registreer jij je niet, dan zal PAWW telefonisch contact met je opnemen. Heb jij je na twee herinneringen nog niet aangemeld dan ontvang je een ambtshalve (geschatte) aanslag.

Meer informatie
Wil je meer weten over Stichting PAWW of de regeling bekijk dan de beslisboom. Ook gaan we in Grondig 10-2018 uitgebreid in op dit onderwerp. Mocht je vragen hebben, dan kun je terecht bij de Cumela Ondernemerslijn: 033- 247 49 99.