vlag oekraine

Overgangsregeling Oekraïners in loondienst vervalt

Datum: 28 oktober 2022
Laatst bijgewerkt: 28 oktober 2022
Door: Jacqueline Tuinenga
De overgangsregeling voor gevluchte Oekraïners die in Nederland in loondienst werken, vervalt vanaf 1 november. Ze mogen vanaf dat moment alleen in loondienst werken als ze van de IND een sticker of een O-document hebben.

Oekraïners die de oorlog in hun land zijn ontvlucht, vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Dit betekent dat zij in loondienst mogen werken zonder tewerkstellingsvergunning. Ze moeten daarvoor bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een sticker in hun paspoort of een O-document ophalen, waarmee ze aantonen dat ze onder de richtlijn vallen. Deze richtlijn is niet van toepassing op Oekraïners die al langer in Nederland zijn, bijvoorbeeld op basis van een studie- of werkvergunning.

Tot voor kort vielen Oekraïners onder een overgangsregeling, waarbij ze het O-document niet hoefden af te wachten; die overgangsregeling geldt niet meer vanaf 1 november 2022

De IND heeft de komende dagen extra personeel beschikbaar om op 1 november alle verzoeken voor een sticker kan afhandelen via een afspraak bij de IND. De Oekraïners voor wie de sticker nodig hebben, moeten deze zelf ophalen. Ook voor werkgevers is het belangrijk dat zij de sticker op tijd halen, omdat zij hen daarmee werk kunnen laten verrichten zonder tewerkstellingsvergunning. Oekraïners die vanaf 1 november deze sticker niet hebben,  is deze vrijheid er niet.

Meer informatie

Vanaf 1 november 2022 sticker of O-document van IND verplicht voor vluchteling uit Oekraïne in loondienst