Omgevingswet

Opslag en afleveren van diesel 

Datum: 2 november 2021
Laatst bijgewerkt: 8 november 2021
Door: Tom Luttikhold
In dit artikel uit de serie Omgevingswet worden de eisen rondom de opslag van diesel en het afleveren van diesel behandeld. De huidige regels zijn geëvalueerd en er is gebleken dat enkele wijzigingen moeten worden doorgevoerd.

De regels vanuit het Besluit activiteiten leefomgeving (BAL) zijn van toepassing als minimaal 250 liter diesel in een opslagtank wordt opgeslagen. Die gelden ook in situaties waarbij de minimale hoeveelheid diesel wordt opgeslagen in een (mobiele) tankcontainer of een verpakking. 

Voor de opslag van diesel in een tank is een vergunning vereist wanneer de opvangvoorziening een inhoud heeft van meer dan 150 kubieke meter. De vergunningplicht geldt ook wanneer in een tank brandbare vaste stoffen, oxiderende stoffen, giftige stoffen of stoffen met een hoge gevarenklasse volgens de ADR- of CLP-verordening worden opgeslagen. 

Nieuw certificaat  

In veel gevallen moeten de opslagtank en de daarop aangesloten leidingen worden geïnstalleerd, onderhouden en gerepareerd door een installatiebedrijf dat voor deze werkzaamheden het BRL 7800-certificaat heeft. Dat zijn het bekende installatiecertificaat en de opvolger van de BRL K 903-certificering. Het installatiecertificaat is noodzakelijk wanneer er sprake is van een dubbelwandige tank, een (gedeeltelijk) ondergrondse tank, een tank die op een terp ligt en ondergrondse leidingen die op de tank zijn aangesloten. Dit betekent dat vanaf 1 juli 2022 voor een enkelwandige opslagtank voor diesel die bovengronds in een lekbak is geplaatst en waarbij uitsluitend bovengrondse leidingen zijn aangesloten het installatiecertificaat niet meer vereist is. 

Bij een aantal leden moet het installatiecertificaat deze of de komende periode tot 1 juli 2022 worden vernieuwd. In een aantal gevallen is hierover contact gelegd met de omgevingsdienst met het verzoek om uitstel te verlenen totdat de Omgevingswet in werking treedt. De reacties van de omgevingsdiensten lopen nogal uiteen. Voor de leden waarvan het installatiecertificaat binnenkort verloopt, is het goed hier kennis van te nemen. Bij een controle van de omgevingsdienst kan het installatiecertificaat ter sprake komen. Let wel, dit geldt uitsluitend voor bovengrondse enkelwandige opslagtanks in een lekbak met bovengrondse leidingen. 

Afleveren van diesel 

Voor het afleveren van diesel wordt onder de Omgevingswet nog steeds het onderscheid gemaakt tussen kleinschalig tanken (tot en met 25 kubieke meter per jaar) en grootschalig tanken (meer dan 25 kubieke meter per jaar). Wanneer er sprake is van grootschalig tanken is een vloeistofdichte voorziening noodzakelijk. Voor deze voorziening moet een Verklaring Vloeistofdichte Voorziening zijn afgegeven die een geldigheidsduur heeft van zes jaar. In het Besluit activiteiten leefomgeving zijn geen minimale afmetingen van de vloeistofdichte voorziening opgenomen. Wel is opgenomen dat de afleverzuil en het tankpistool zich boven de vloeistofdichte voorziening moeten bevinden. 

Wetswijzigingen 

De beschreven situaties zijn gebaseerd op de laatst bekende versie (1 juni 2021) van het Besluit activiteiten leefomgeving. Wanneer deze worden gewijzigd, wordt daar in deze serie aandacht aan geschonken. Daarnaast is het mogelijk dat in het omgevingsplan van de gemeente nadere eisen worden gesteld aan milieubelastende activiteiten. Wanneer deze aspecten tijdens een handhavingsbezoek van de omgevingsdienst ter sprake komen, informeer dan naar de mogelijkheden om te anticiperen op de komende wijzigingen van de Omgevingswet.