GPS, John Deere, agrarisch loonwerk

Zet pincode of slot op John Deere GPS

Datum: 19 juni 2020
Laatst bijgewerkt: 27 juli 2020
Door: Gerwin Otten
"Gebruik de mogelijkheid om John Deere GPS-apparatuur met een pincode of slot te beveiligen." Die oproep doet Gerwin Otten vanuit Cumela. "Het is misschien even wennen, maar pincodes en/of mechanische beveiliging is praktisch en lijkt doeltreffend. Maak dieven het zo lastig mogelijk."

De afgelopen periode zijn diefstallen van GPS-systemen weer schering en inslag. De gedupeerde ondernemers blijven achter met grote schadeposten voor vervanging van de gestolen apparatuur en stilstand van machines. Wat kan je als ondernemer hier zelf aan doen? Gerwin Otten volgt namens Cumela de ontwikkelingen nauwgezet.

Pincodes
Het is belangrijk om te weten dat de nieuwste John Deere ontvangers en modems (SF6000 serie) de mogelijkheid hebben om een pincode-beveiliging in te stellen. Dat doe je door via de menustructuur naar het scherm voor de instellingen te gaan. Ook de schermen van John Deere types 2630, 1800, 4240, 4640 zijn met persoonlijke pincodes te beveiligen. Mark Beunk, FarmSight adviseur van Groenoord: ”De pincodes instellen is een eenvoudig karwei en kost echt niet veel tijd. Toch is het verstandig om contact op te nemen met je mechanisatiebedrijf als je dit wil doen, zodat wij je  snel op weg kunnen helpen.”

Gerwin kijkt vandaag met Mark mee terwijl hij bij loonbedrijf Gebr. Freriks in Heelweg alle apparatuur met pincodes beveiligt. Als de apparatuur met codes is beveiligd wordt de dief gewaarschuwd met de sticker “Pin-Protected”.

Pin john deere

Pincode onpraktisch?
Na het instellen van een pincode kan de apparatuur nog maximaal 72 uur zonder invoer van de pincode worden gebruikt. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld “ingehuurd” personeel op pad te sturen zonder dat de pincode gedeeld moet worden. Voorwaarde is dat de apparatuur niet gedemonteerd is, dan moet namelijk altijd de code worden ingevoerd. De gebruiker kan ook aangeven na welke termijn de pincode weer opnieuw moet worden ingesteld. Een praktische beveiliging dus.

Gestolen apparatuur is waardeloos
Mark: “De pincode is een noodzakelijk en eenvoudig middel om te voorkomen dat dure apparatuur gestolen wordt. Als iedereen dit doet neemt de vraag vanzelf af. Zit het erop, gebruik het dan ook.” Als de apparatuur wordt losgekoppeld dan is deze pas gebruiksklaar als een pincode is ingevoerd.

Wanneer er vijf keer een verkeerde code ingevoerd wordt moet er een “unlockcode” worden aangevraagd bij een erkende John Deere-dealer. De “unlockcode” wordt alleen afgegeven aan apparatuur dat niet als gestolen bekend staat en geregistreerd staat op de naam van de rechtmatig “bekende” eigenaar.

Beveiliging van oudere apparatuur
De SF6000 is dus standaard met de pincode-mogelijkheid uitgerust. Wat is er dan mogelijk voor de oudere modellen? Mark laat zien dat de oudere types met een slotplaatje te beveiligen zijn. De SF6000 serie kan af fabriek met een degelijk slot met unieke sleutel worden uitgerust. Deze mechanische beveiliging zorgt ervoor dat diefstal zeer lastig wordt. De kosten van sloten en/of slotplaatjes zijn zeer laag, denk aan enkele tientjes. Informeer bij de dealer naar de exacte prijs.

Veelbelovend
Cumela roept leden met John Deere apparatuur op om deze praktische maatregelen gelijk te nemen. Gerwin: "Het is misschien even wennen, maar pincodes en/of mechanische beveiliging is praktisch en lijkt doeltreffend. Als alle John Deere gebruikers deze maatregelen nemen zal deze apparatuur minder interessant zijn voor het dievengilde." Tot slot doet Cumela een dringend appel op de andere leveranciers om ook praktische maatregelen te nemen.