Praktijkdag

Stage- en leerwerkplekken ook nu noodzakelijk

Datum: 6 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 12 mei 2020
Door: Marije van Beurden
De inschrijftermijn voor de mbo-opleidingen is gesloten en leerlingen hebben hun keuze gemaakt. Hopelijk zijn er weer veel leerlingen die een groen-, grond-, infraopleiding gaan volgen. Veel leerlingen betekent ook dat er veel stage- of leer/werkplekken nodig zijn. Geef jij een toekomstige medewerker de kans om op jouw bedrijf het vak te leren?

Leren in de praktijk is misschien wel het belangrijkste deel bij een middelbare beroepsopleiding. Er zijn wettelijke normen voor het aantal uren Beroeps Praktijk Vorming (BPV) die een student per schooljaar moet volgen. Voor een BBL'er geldt een minimum van 20 uur in de week werken en leren op een bedrijf en een BOL’er moet het eerste jaar minimaal 700 uur stage volgen. Zonder leer/werk- of stageplek kan een leerling geen opleiding volgen.

Help jij onze nieuwe medewerkers?
De komende maanden krijg je als leerbedrijf wellicht de vraag of er ruimte is voor een BOL-stage of een BBL-werkplek. In deze onzekere tijd is dit misschien een hele lastige vraag. Als je al moeite moet doen om het bedrijf draaiende te houden, denk je wel twee keer na of je de mogelijkheid hebt om een stagiair of een BBL’er een goede BPV-plaats te bieden. Aan de andere kant weten we dat er de laatste jaren een tekort was aan goede medewerkers. Bedenk dat als leerlingen nu geen leerbedrijf kunnen vinden we over drie jaar misschien weer met de handen in het haar zitten omdat we het werk niet aankunnen.

De situatie geeft aanleiding om goed na te denken wat je als bedrijf kunt bieden. Je hoeft niet de ‘standaard weg’ te volgen. Misschien lukt het niet om een BBL’er aan te nemen omdat je geen financiële ruimte hebt om een arbeidsovereenkomst af te sluiten, maar heb je wel de mogelijkheid voor een goede stageplaats voor een BOL’er. Bespreek dit met de BPV-begeleider van de school en de leerling die een BPV-plaats zoekt. Geef de suggestie om in ieder geval het eerste jaar van de opleiding in de BOL-variant te volgen. Dan krijgt de leerling meer les op school en de kans om de basisvaardigheden daar aan te leren en kan hij of zij de stage periode benutten om het geleerde in de praktijk te brengen. Op die manier kan een leerling goed het vak leren en bent je niet gedwongen om iemand op de loonlijst te zetten.

Als je wel ruimte hebt voor een BBL’er, kun je ook overwegen om een arbeidsovereenkomst van 20 uur af te sluiten in plaats van de gebruikelijke 32 uur. Kortom, benut de mogelijkheden die er zijn en zorg daarmee dat er ook in de toekomst voldoende opgeleide werknemers zijn.

Wees duidelijk wat je te bieden hebt als leerbedrijf. Op  https://www.stagemarkt.nl/ vind je een overzicht van het aantal stageplaatsen per leerbedrijf, dus ook van het aantal op jouw bedrijf. Houd dit overzicht actueel en zorg dat leerlingen je weten te vinden. Zonder instroom van goed opgeleide medewerkers komt de sector stil te staan en stilstand is...