Middelgrote bedrijven scoren het best

Datum: 26 april 2024
Laatst bijgewerkt: 26 april 2024
De bedrijven met een omvang van € 1.000.000,- tot 2.500.000,- scoren gemiddeld het beste rendement. Dit blijkt als het bedrijfsrendement wordt uitgezet tegenover de bruto marge (omzet). Gemiddeld halen deze bedrijven een rendement van 4,1 procent.
Rendement naar omvang bruto marge

Wat direct opvalt, is dat de kleinere bedrijven het duidelijk moeilijker hebben om een goed resultaat te halen. Dieuwer Heins, adviseur Financiën & Bedrijfsontwikkeling bij Cumela Advies, plaatst daarbij wel een kanttekening. “De resultaten kunnen hier door de omvang enorm fluctueren. Neem een zzp’er met een omzet van € 200.000,-. Die heeft bij een resultaat van € 20.000,- een rendement van maar liefst tien procent. Heeft hij een jaar later een tegenvaller van € 15.000, dan daalt het rendement direct naar tweeënhalf procent.”

Opvallend is verder het negatieve resultaat voor de kleine en grotere agrarische bedrijven. Heins twijfelt of dit helemaal juist is, omdat in de groep kleine bedrijven maar zes bedrijven zitten. “We zien in die groep ook agrarische bedrijven met een heel hoog rendement. Andersom zitten er in de groepen met de hoogste resultaten ook bedrijven met een duidelijk lager rendement. De factor ondernemerschap is daarin zeer bepalend. Als je doet wat bij je past en ook nog eens goed invulling geeft aan de richting en inrichting van jouw bedrijf, dan is er als klein bedrijf zeker ook geld te verdienen”, stelt Heins.

Wat verder opvalt, is dat het bedrijfseconomisch resultaat in bijna alle groepen positief is. Dat is in het verleden wel anders geweest, weet Heins. Maak je eenzelfde grafiek over het crisisjaar 2012, dan krijg je een heel ander beeld. Toen was het bedrijfseconomisch rendement overal negatief.”

In deze vergelijking is niet gewerkt met een gewogen gemiddelde, maar met het gemiddelde rendement van een vergelijkbare groep bedrijven. De cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van in totaal 343 bedrijven die hebben deelgenomen aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas over 2021.

Ook weten hoe je kengetallen zijn?

Wil je weten hoe jouw kengetallen zijn of wil je in gesprek over hoe je omgaat met de uitdagingen in het ondernemerschap, maak dan een afspraak en doe mee aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Neem hiervoor contact op met de Ondernemerslijn op (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar [email protected].