Kenteken

Registratie (land)bouwvoertuigen in volle gang

Datum: 8 januari 2021
Laatst bijgewerkt: 22 januari 2021
Door: Sil Biesbroek
In de eerste dagen van 2021 zijn ruim 4.000 (land)bouwvoertuigen geregistreerd, laat de RDW weten. Om na de feestdagen je gedachte op te frissen hebben we nog wat belangrijke details waar je op moet letten tijdens de registratie van je voertuig(en) op een rijtje gezet. Deze animatie geeft alvast duidelijk weer hoe het registratieproces op de website van RDW in zijn werk gaat.

Correct inloggen
Inloggen bij de RDW kan met DigiD of met eHerkenning niveau 2+ of hoger. Zakelijke gebruikers zullen de voertuigen op de onderneming willen registreren.  Bij zakelijke gebruikers die met DigiD inloggen worden de voertuigen namelijk op een individuele persoon geregistreerd en niet op naam van het bedrijf. Zakelijke gebruikers moeten dus altijd met eHerkenning inloggen. Deze week heeft geleerd dat het niet altijd mogelijk is om met eHerkenning een voertuig op de maatschap of VOF te registreren. Momenteel wordt er door de RDW aan gewerkt om dit wel mogelijk te maken. Belangrijk is dus om niveau 2+ eHerkenning te hebben. eHerkenning niveau 1 volstaat dus niet en deze verdwijnt ook per 1 juli 2021. DigiD kun je gebruiken als particuliere eigenaar of eenmanszaak.


Foutje herstellen in de registratie
Het kan natuurlijk gebeuren dat je een foutje hebt gemaakt bij het indienen van de registratie van een voertuig. In dit geval hoef je niet je aanvraag volledig opnieuw in te sturen. Via het contactformulier van de RDW is het namelijk mogelijk om na registratie nog eventuele aanpassingen door te geven.


Kenteken doorgeven aan verzekeraar
Het is belangrijk dat je na ontvangst van het kentekenbewijs het kenteken, de meldcode en de datum van tenaamstelling van je (land)bouwvoertuig direct doorgeeft aan je verzekeraar. De RDW verplicht verzekeraars namelijk om binnen 28 dagen na tenaamstelling het kenteken van je geregistreerde (land)bouwvoertuig aan te melden.

Meer weten over het registreren van (land)bouwvoertuigen?

Infographic registratie-, kentekenplaat- en APK-plicht

Om je te helpen jouw (land)bouwvoertuigen juist te registreren stelden we een handige en vooral zeer praktische infographic samen en maakten we een registratieformulier die je helpt bij het verzamelen van alle gegevens van je voertuigen.
Download deze van onze website;cumela.nl/registreren!