Bij

Pilot voor aangepast slootkantbeheer in Flevoland

Datum: 18 september 2020
Laatst bijgewerkt: 18 september 2020
Door:
In Flevoland ging half augustus de pilot ‘Aangepast slootkantbeheer voor meer biodiversiteit’ van start. Deze pilot heeft als doel de biodiversiteit in Flevoland te bevorderen door gefaseerd te maaien en het maaisel af te voeren. Hierdoor kunnen meer soorten planten zich vestigen rondom slootkanten. Zodat er meer insecten aangetrokken worden.

De organisator, Actieplan Bodem & Water, wil samen met de deelnemers de potentie van het agrarisch gebied in Flevoland benutten. Deze pilot moet hierbij helpen. Het geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om het maaisel als compost te gebruiken, slootkanten te versterken en de bodem- en waterkwaliteit te verbeteren.

Bloei
Het gefaseerd maaien gaat als volgt te werk: iemand kiest er bijvoorbeeld voor om 75 meter slootkant te maaien en vervolgens 75 meter met begroeiing te laten staan. Hierdoor krijgen planten meer kans om in bloei te komen en hebben insecten meer mogelijkheid om te overwinteren in overblijvende stengels die niet voor de winter zijn afgemaaid. 

rondgang kl

Slootkantbegroeiing
Het overgebleven maaisel van het gedeelte dat wel gemaaid is wordt afgevoerd en blijft dus niet liggen. Dit is goed voor de diversiteit van de slootkantbegroeiing, omdat het maaisel niet als een dikke laag op de kant blijft liggen. De composthoop die overblijft kan vervolgens gebruikt worden om de bodemkwaliteit en ook de waterkwaliteit te verbeteren.

Wet- en regelgeving zijn belemmerend bij bijvoorbeeld het verzamelen en composteren van maaisel van meerdere eigenaren op één locatie. Aanwenden van maaisel is daarom aangedragen als één van de thema’s. Hierdoor ontstaan er mogelijkheden voor ruimte voor pilots en kan binnen dit project praktijkervaring worden opgedaan met eventueel aangepaste regelgeving.

De pilot ‘Aangepast slootkantbeheer voor meer biodiversiteit’ beslaat nu 33 kilometer aan slootkant in Flevoland. Actieplan Bodem & Water wilt de pilot nog verder uitbreiden en hoopt binnen 2 jaar 50 deelnemers te tellen.

Meer weten over deze pilot en het Actieplan Bodem & Water? Klik dan hier