Code 95, chauffeur, coronavirus, Advies

Oudere chauffeurs krijgen meer tijd voor nascholing code 95

Datum: 8 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 8 mei 2020
Door: Vincent Tijms
Beroepschauffeurs geboren vóór 1 juli 1955 moesten voor 1 april 2020 alsnog de nascholing voor code 95 hebben gevolgd. Hoe moet je daar als gevolg van de coronacrisis nu mee omgaan?

Ik heb als oudere chauffeur voor 1 april mijn nascholingsuren voor code 95 gehaald, wat moet ik nu doen?

Beroepschauffeurs geboren vóór 1 juli 1955 moesten voor 1 april 2020 alsnog de nascholing voor code 95 hebben gevolgd. Per 1 april 2020 is de automatisch verkregen code 95 voor oudere chauffeurs immers niet meer geldig. Heb je de 35 uur nascholing gevolgd en heb je een geldige code 95 die nog niet is verlopen? Ja, dan hoef je niets te doen. Door de nascholingsuren te hebben gevolgd, heb je de code 95 feitelijk actief gemaakt.

Na het volgen van de 35 uur nascholing stuurt CBR een Verklaring van Nascholing (VVN) naar de RDW. Als jouw e-mailadres bekend is bij CBR, ontvangt je hiervan automatisch bericht. Als je bij CBR een account ,Mijn CBR , hebt aangemaakt, kun je ook zien hoeveel nascholingsuren voor code 95 er al zijn gevolgd.

Ik heb als oudere chauffeur mijn nascholingsuren voor code 95 nog niet voor 1 april gehaald, mag ik dan nog rijden?

Wanneer je als oudere chauffeur nog niet de 35 uur nascholing hebt gehaald, dan kun je voorlopig nog wel beroepsmatig blijven rijden. Vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen chauffeurs nu geen nascholingscursussen volgen en is de ingangsdatum van 1 april 2020 uitgesteld.

Zolang de coronacrisis voortduurt handhaaft de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) niet op de geldigheid of afwezigheid van code 95. Voorlopig kun je dus blijven rijden met de automatisch verkregen code 95, ook al heb je de verplichte nascholingsuren nog niet gevolgd. Zodra duidelijk is op welke datum de wet in werking treedt word je hierover geïnformeerd. Dat gebeurt minimaal twee maanden van te voren per brief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.