Landbouwverkeer_N367_N368

Oostelijke rondweg N367 Winschoten open voor (land)bouwverkeer

Datum: 4 mei 2022
Laatst bijgewerkt: 4 mei 2022
Door: Hero Dijkema
Vanaf maandag 9 mei 2022 mag het (land)bouwverkeer over de oostelijke rondweg N367 bij Winschoten rijden. De snelheidsverhoging naar 40 km/u is voor de provincie Groningen hiervoor de aanleiding geweest. Doorgaand (land)bouwverkeer hoeft nu niet meer door kern van Winschoten te rijden.

Tegelijkertijd met de oostelijke rondweg N367 wordt ook de Winschoterweg N367 en N368 tussen Winschoterhoogebrug en de rotonde Oosteinde in Blijham opengesteld voor (land)bouwverkeer. Hierdoor ontstaat er een goede en veilige route voor doorgaand (land)bouwverkeer van de Beertsterbrug bij Winschoten naar Blijham.

40 km/u

De openstelling is mogelijk geworden door de veranderende regelgeving voor (land)bouwvoertuigen door de kentekenplicht en de snelheidsverhoging naar 40 km/u. Het snelheidsverschil tussen het autoverkeer en het (land)bouwverkeer is nu kleiner. Voor de provincie Groningen was dit de aanleiding om bestaande geslotenverklaringen voor (land)bouwvoertuigen te heroverwegen.

Drukke fietsroute

Daarbij speelde de verkeersveiligheid in bebouwde kommen en op de parallelwegen een belangrijke rol. De parallelweg langs de Winschoterweg is namelijk een drukke fietsroute voor scholieren van de Campus Winschoten. Door de openstelling van de hoofdrijbaan van N367 en de N368 wordt het (land)bouwverkeer nu gescheiden van de fietsers op de parallelweg. De parallelweg langs de N367 en de N368 wordt niet afgesloten voor (land)bouwverkeer, omdat er ook nog agrarische percelen aan liggen. Tevens rijdt er ook veel minder (land)bouwverkeer op een drukke route door Winschoten.

Goede samenwerking

De openstelling is tot stand gekomen door goed overleg tussen de provincie Groningen, de gemeente Oldambt en Westerwolde, de politie, LTO Noord en Cumela. “Wij zijn blij dat de rondweg Winschoten nu wordt opengesteld. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van Cumela en LTO in vervulling”, zegt Nanda Boven, voorzitter van de afdeling Groningen van Cumela. “Het is een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen de wegbeheerders, politie en gebruikers die allemaal een rol spelen bij de openstelling. Verbetering van de verkeersveiligheid was daarbij voor iedereen leidend”.

De weginspecteurs van de provincie Groningen houden het verkeersgedrag op de N367 en N368 in de gaten. Aan het eind van 2022 gaan de betrokken partijen de nieuwe verkeerssituatie evalueren.

N360

De provincie Groningen werkt nog aan meer openstellingen voor (land)bouwvoertuigen provinciale wegen. In de loop van 2022 worden gedeeltes van de N360 bij Ten Post en door Appingedam ook nog opengesteld voor (land)bouwvoertuigen.

Landbouwverkeer_N367_N368

Groningen opent provinciale wegen voor landbouwverkeer