Bijeenkomst ZLTB en Cumela 9 sep 21

Maak tijd voor kentekenregistratie

Datum: 22 september 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Irma Gottenbos
Het is de hoogste tijd om te beginnen met de kentekenregistratie als dat nog niet gebeurd is. Want op 1 januari 2022 moet het geregeld zijn. Ook voor voertuigen die alleen op het erf staan. Die boodschap gaf Hero Dijkema de bezoekers van een avond over verkeersveiligheid in Zuid-Limburg.

In het kader van de verkeerscampagne ‘Goed Gezien’ regio Zuid-Limburg vond donderdagavond 9 september samen met LLTB een bijeenkomst plaats in Klimmen over de registratie- en kentekenplicht en verkeersveiligheid in het buitengebied. Na een korte uitleg over de verkeerscampagne ‘Goed Gezien’ door LLTB-regiobestuurslid Rebecca Steinbusch-Lacroix en Irma Gottenbos- Bedrijvenadviseur Cumela Limburg was het woord aan Hero Dijkema, beleidsmedewerker (land)bouwverkeer en vervoer bij Cumela. 

Het is tien voor twaalf. Nog geen vijf voor twaalf, maar het begint wel te dringen

Dijkema doelt op de registratie- en kentekenplicht, waaraan vóór 1 januari 2022 moet zijn voldaan. “Dat is al over een kleine vier maanden”, waarschuwt Dijkema. 

Dat er over de registratie- en kentekenplicht nog wel wat onduidelijk is, werd snel duidelijk door het aantal vragen dat de aanwezige ondernemers hadden. Zo komen ondernemers die denken dat hun eigen erf uitgezonderd is en een voertuig dat niet van het erf af komt niet te hoeven registreren, er bedrogen uit. “Dat geldt alleen als u een slagboom of hek heeft en iedere erfbetreder apart toegang moet verschaffen”, legt Dijkema uit. 

GV-kenteken
Een ander punt uit Dijkema’s betoog was dat GV-kentekens geldig blijven, mits ze opnieuw worden geregistreerd. “Doet u dat niet, dan komt het kenteken per 1 januari 2022 te vervallen.” Ook over zelfgebouwd materiaal waren de nodige vragen. Alle informatie daarover is hier terug te vinden op onze website. Tot slot is het belangrijk te vermelden dat ondernemers hun bestaande registratieplichtige landbouwvoertuigen echt voor 1 januari 2022 bij de RDW registreren. Doe je dat niet tijdig, dan moet bij registratie in 2022 het voertuig eerst worden gekeurd door de RDW.

Daarom raadt Dijkema ondernemers aan niet te wachten tot het laatste moment. “Ik weet dat iedereen druk is, maar je moet toch rekenen op een klein uur werk per voertuig. Maak er tijd voor en begin er niet te laat aan.”

Respect
Jan Pouls, verkeersadviseur bij de politie-eenheid Limburg, benadrukt het belang van het voldoen aan de registratie- en kentekenplicht in het geval van civiele procedures. “Een bekeuring, daar kom je nog wel overheen. Als een verzekeraar na een ongeluk constateert dat je je zaken niet op orde hebt, heb je écht een probleem”, waarschuwt Pouls. “We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor de veiligheid. Met een beetje begrip, respect voor elkaar en gezond boerenverstand komen we een heel eind”, sluit Pouls naadloos aan bij de verkeerscampagne Goed Gezien