Bokashi kuil

Laatste mogelijkheid aanmelden kennisprogramma over bokashi

Datum: 11 december 2020
Laatst bijgewerkt: 11 december 2020
Door: Maurice Steinbusch
Het kennisprogramma over werken met bokashi van Circulair Terreinbeheer gaat in januari 2021 van start. Doe je als bedrijf mee met een bokashi-pilot? Dan is het tot 16 december mogelijk om je aan te melden voor dit kennisprogramma. Belangrijk, want deelname aan een kennisprogramma is een voorwaarde voor pilot-projecten met bokashi. Net als het hebben van een ontheffing van de omgevingsdienst.

Dit is te lezen in de recente nieuwsbrief van Circulair Terreinbeheer van maandag 7 december. Circulair Terreinbeheer (CT) is een samenwerkingsverband van voornamelijk terreinbeherende organisaties zoals overheid en waterschappen en landschapsorganisaties.

Meststoffenwet
Het toepassen van bokashi is nu niet geregeld in de Meststoffenwet. Ook valt het maken en toepassen  van bokashi niet onder de zogenaamde vrijstellingsregeling plantenresten.
Daarom biedt het kennisprogramma van CT, uitgevoerd door de Wageningen Universiteit en Research, een goede mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen over beleidskeuzes voor bokashi.

Deelname aan kennisprogramma een vereiste
In de nieuwsbrief van CT is te lezen dat deelname als pilotproject aan het Kennisprogramma een belangrijke vereiste is om een ontheffing of vergunning  van de Omgevingsdienst te verkrijgen. Letterlijk staat geschreven: “In overleg met Omgevingsdiensten kunnen pilotprojecten, die bokashi of lokaal composteren toepassen, een vergunning en indien nodig een ontheffing aanvragen en toegekend krijgen. De Omgevingsdiensten hebben aangegeven dat pilotprojecten die geen onderdeel uitmaken van wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan beleidsverandering, ook zeer waarschijnlijk geen vergunning en ontheffing kunnen krijgen en indien toch tot uitvoering wordt overgegaan illegaal zijn.”

Voorwaarden deelname als pilotproject aan Kennisprogramma
In haar nieuwsbrief noemt CT de volgende eisen aan een pilotproject om deel te nemen aan het kennisprogramma voor pilotprojecten:

  • De CT Checklist Zorgplicht Maaisel en Blad is ingevuld of zal uiterlijk op 1 mei 2021 ingevuld zijn;
  • het project wordt vanaf nu nog minimaal 3 jaar op hetzelfde perceel of in dezelfde plantvakken uitgevoerd;
  • een deel van het perceel wordt ter vergelijking onbehandeld gelaten en dit is elk jaar hetzelfde deel;
  • het digitale logboek met foto’s (gewas/planten/bomengroei, onkruiddruk, ziekten en plagen, wateroverlast en droogte) wordt goed bijgehouden (het programma CT zorgt in overleg met de WUR voor een instructie hiervoor).
     

Het invullen van de CT Checklist gebeurt onder begeleiding van de coördinatoren van het programma CT. Indien dit voor jouw pilotproject nog niet is gebeurd, kan je daarvoor contact opnemen met [email protected].

Het gehele Kennisprogramma
Het Kennisprogramma bestaat uit drie delen:

  1. Monstername en analyse van 80 bodemverbeterende producten gemaakt van maaisel en blad uit de aangemelde pilotprojecten van CT;
  2. Veldproeven met een vijftal verschillende bodemverbeterende producten van pilotprojecten op 3 locaties door de WUR;
  3. Veldonderzoek door de pilotprojecten zelf:
    1. minimaal het bijhouden in een digitaal logboek met foto’s van de gewas/planten/bomengroei, onkruiddruk, ziekten en plagen, wateroverlast en droogte;
    2. indien een pilot zelf budget heeft kan er meer onderzoek gedaan worden dat door de WUR meegenomen wordt in hun jaarlijkse rapportages.

Aanmelden voor het kennisprogramma over bokashi kan tot 16 december door te mailen naar: [email protected]