Zonnepanelen

Grootverbruikers moeten energiebesparende maatregelen nemen

Datum: 22 maart 2019
Laatst bijgewerkt: 20 maart 2020
Door: Richard Wolting
Verbruikt jouw bedrijf of instelling (inrichting) per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent)? Dan ben je op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht. In 2019 komt daar de informatieplicht bij. Dat betekent dat je uiterlijk 1 juli 2019 per inrichting moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen.

Uitzondering betreft type C inrichtingen. Dit zijn de bedrijven / inrichtingen die een omgevingsvergunning milieu nodig hebben. 

Met het stappenplan informatieplicht energiebesparing bepaal je snel of uw inrichting onder de informatie- en energiebesparingsplicht valt. In het stappenplan kun je vervolgens selecteren onder welke bedrijfstak uw bedrijf valt. Voor cumelabedrijven is er geen Erkende Maatregelenlijst (EML) opgesteld. Cumelabedrijven vallen dus onder het kopje bedrijfstak zonder EML. 

Wanneer je zelf stroom opwekt middels zonnepanelen gelden de KwH van de productie van uw zonnepanelen minus het aantal KwH wat wordt teruggeleverd tevens als verbruik. Uw verbruik is in dat geval dus niet enkel het aantal KwH wat op de jaarrekening van uw energieleverancier vermeld staat. 

Het toepassen van hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie geldt niet als energiebesparende maatregel. Bij energiebesparing gaat het om het voorkomen of verminderen van energieverbruik.

Voor de energiebesparingsplicht gaat het bijvoorbeeld om het toepassen van energiebesparende technieken, zoals isoleren van uw gebouw of het toepassen van ledverlichting. Het gaat om maatregelen die het verbruik van kWh elektriciteit en/ of m3 aardgas(equivalenten) verminderen.

Zoals hierboven beschreven gaat het om 50.000 KwH electriciteit of 25.000 m3 aardgas (equivalenten). Het betreft dus niet alleen stroom en gas maar ook bijvoorbeeld om diesel of LPG die je gebruikt om uw werkplaats te verwarmen. 1 liter diesel staat bijvoorbeeld voor 1,13 m3 aardgasequivalenten, zie ook deze tabel

Het gaat dan niet om diesel die in de machines wordt getankt maar alleen om bijvoorbeeld diesel, LPG of propaan dat gebruikt wordt om uw bedrijfsgebouwen te verwarmen (bijvoorbeeld de kachel in de werkplaats).

Valt uw inrichting onder de informatieplicht? Dan moet je uiterlijk 1 juli 2019 in eLoket van RVO.nl rapporteren welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen.Na de eerste rapportage in 2019 moet u om de 4 jaar uw bevoegd gezag informeren over de genomen maatregelen op uw inrichting. Voor de rapportage van de informatieplicht is sinds eind februari 2019 het eLoket van RVO.nl beschikbaar.

Zie ook de website van RVO voor meer informatie. Heb je na het lezen van dit bericht nog vragen, neem dan contact op met de CUMELA ondernemerslijn via telefoon 033-2474999 of via mail [email protected]