Niet kerende grondbewerking, agrarisch loonwerk

Friesland geeft subsidie op strokenfrees

Datum: 27 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 27 mei 2020
Door: Gerben Zijlstra
Ben je een cumelabedrijf dat werkzaamheden verricht in het Friese Veenweidegebied? Ja, dan krijg je nu de kans om met financiële ondersteuning te investeren in bepaalde machines voor niet-kerende grondbewerking. Speciaal daarvoor opent de provincie Friesland van 1 juni tot en met 26 juni een subsidieregeling.

In het veenweidegebied wordt hard gewerkt om veenoxidatie tegen te gaan. Onder meer de inzet van de strokenfrees lijkt hier een positief effect op te hebben, maar dat levert meteen een probleem op want daarvan zijn er nog veel te weinig beschikbaar bij de cumelabedrijven. Om dit aan te pakken komt het Bestjoerlik Oerlis Feangreide (BOF) nu met een subsidie. In totaal is hiervoor 100.000,- euro uitgetrokken.

Geld voor strokenfrees
De subsidieregeling richt zich op bepaalde machines voor niet-kerende grondbewerking en gaat vanaf 1 juni tot en met 26 open. De regeling en aanvraagformulieren vind je op de website van de provincie Friesland. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moeten de bedrijven bijvoorbeeld gevestigd zijn in het Friese Veenweidegebied.

In eerste instantie richt de subsidie zich op de aanschaf van de strokenfrees, bijbehorende apparatuur voor precisielandbouw en installatie daarvan. "Mocht blijken dat het subsidieplafond niet bereikt is dan worden ook de aanvragen voor de volveldse frezen behandeld."