Nexat met evers Toric

Nexat met Evers Toric

Datum: 25 april 2024
Laatst bijgewerkt: 26 april 2024
Door: Gert Vreemann
Evers Agro heeft voor de Nexat-werktuigendrager een speciale Toric NX 1400-bemester met 32-kuubs Wienhoff-mesttank ontwikkeld. Om binnen het Nexat-concept te passen, is de Evers Toric-schijvenbemester doorontwikkeld naar een werkbreedte van veertien meter en aangepast voor het rijpadensysteem.
Nexat met evers Toric

De Evers Toric NX-schijvenbemester biedt in één werkgang grondbewerking en mestinjectie binnen het WS-CTF-systeem (Widespan Controlled Traffic Farming). De schijven met een diameter van 51 centimeter zijn gemonteerd op onderhoudsvrije lagers. De schijven openen en bewerken de bodem tot een diepte van twaalf centimeter. De rubbergeveerde elementen van de schijven zorgen voor een goede bodemvolging. De elementen zijn symmetrisch gemonteerd voor een goede bodembewerking binnen de rijsporen. De randschijven zorgen er daarbij voor dat de Nexat-rijsporen behouden blijven. 

Nexat met evers Toric

Voor het werken op veertien meter breedte is de Toric NX1400 uitgerust met hydraulische bodemaanpassing. De twee Alrena-exactverdelers bieden voldoende capaciteit voor een nauwkeurige mestverdeling. Via een aflopende slanggeleiding komt de mest bij de eerste rij schijven. De mestuitlopen injecteren de mest direct achter de eerste schijfrij in de bodem. Een grote buizenrol in V-vorm zorgt voor de diepteregeling, de egalisatie en het optimaal aandrukken van de bodem.

De Nexat en de machines van Evers en Wienhoff zijn op elkaar afgestemd met software passend binnen het Nexat WS-CTF-systeem. Deze combinatie van Nexat, Wienhoff en Evers biedt een grote capaciteit om zo in relatief korte tijd op honderden hectares mest te injecteren en het zaaibed voor te bereiden.