bouw

Cumela boekt succes bij wetswijziging WION

Datum: 10 juli 2017
Laatst bijgewerkt: 28 februari 2020
Door: Nico Willemsen
Om graafwerkzaamheden veiliger uit te voeren en overlast te verminderen, heeft minister Kamp van Economische Zaken op 26 juni jl. een wetswijziging bij de Tweede Kamer ingediend. Beheerders van energie, telecom, data, water en rioolnetten zijn voortaan verplicht om ook de informatie over alle aansluitingen van woningen en bedrijven aan te leveren aan grondroerders bij graafwerkzaamheden. De netbeheerders met gasnetten hebben tot eind 2019 om hieraan te voldoen, andere netbeheerders hebben hiervoor een langere termijn. Alle wensen van Cumela zijn in dit wetsvoorstel opgenomen!

In het Kabel en Leiding Overleg (KLO) waarvan Cumela vanaf het begin deel uitmaakt, praten we al jaren uitvoerig over een verbetering van de huidige Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netwerken (WION). In 2016 kon via een ‘internetconsultatie’ op deze voorgenomen wetswijziging worden gereageerd. Cumela heeft dit toen ook gedaan. Onze verzoeken hebben een plek gekregen in dit nieuwe wetsvoorstel.

Cumela is erg tevreden want:

  • netbeheerders moeten verplicht alle huisaansluitingen in kaart brengen. Nu zijn 50% van de kabel- en leidingschades huisaansluitingen!
  • het in kaart brengen van leidingen met gevaarlijke inhoud (gas) krijgt hoge prioriteit. Dit is goed i.v.m. de veiligheid!
  • ook huisaansluitingen moeten de netbeheerders digitaal in vectorformaat aanleveren. Zo kunnen we af van de schetsjes in PDF!
  • informatie over en het beheer van ‘weesleidingen’ wordt strikter geregeld. Ww willen weten wat en van wie zo'n kabel of leiding is!
  • netbeheerders moeten revisies sneller verwerken (3 dagen). Gebiedsinformatie wordt hiermee betrouwbaarder!
  • netbeheerders kunnen hun data centraal bij het Kadaster opslaan. Zo krijgen we nog sneller toegang tot alle complete leveringsinformatie!
  • In de WION wordt ook verwezen naar de CROW500 (Richtlijn Zorgvuldig Grondroeren). Dit is erg goed voor toekomstige jurisprudentie!


WION en WIBON
Cumela heeft en houdt korte lijnen met de Tweede Kamer om de ontwikkelingen rondom deze wetswijziging te bewaken. De wetswijziging komt in de nieuwe WION, die daarna zal worden samengevoegd met de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten (WIBON). Minister kamp heeft 8 juni jl. de WIBON bij de Tweede Kamer ingediend. Het Agentschap Telecom houdt toezicht op de naleving.
Samen met de leden van het KLO blijven we de ontwikkeling scherp volgen en houden we jou op de hoogte.
Kijk ook eens op: www.kabelenleidingoverleg.nl. Bekijk hier alle stukken van dit wetsvoorstel. 

Meer informatie
Heb je vragen over dit of andere onderwerpen? Bel of mail de Cumela Ondernemerslijn via (033) 247 49 99 of [email protected].