Straten

Coronavirus: geen excuus meer bij nieuwe contracten

Datum: 8 april 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
De coronacrisis heeft ook invloed op nieuw af te sluiten contracten met opdrachtgevers. Omdat vrijwel iedereen nu te maken heeft met corona kun je minder snel een beroep doen op een overmachtssituatie.

Op 16 maart 2020 schreven we over de contractuele gevolgen van de coronacrisis. Daar gaat het over contracten met opdrachtgevers die gesloten zijn vóór de coronacrisis. Voor nieuwe overeenkomsten met opdrachtgevers gelden andere regels, want inmiddels is de coronacrisis algemeen bekend en dien je er bij het afsluiten van nieuwe contracten rekening mee te houden..

Waar men bij lopende contracten mogelijk een beroep kan doen op een overmachtssituatie of onvoorziene omstandigheden, zal dat voor nieuwe contracten hoogstwaarschijnlijk niet meer slagen. Verwacht je dus op korte termijn een overeenkomst met een opdrachtgever te sluiten waarbij de coronacrisis van invloed is, zorg dan dat je hierover iets opneemt in het contract. Of lees goed wat je opdrachtgever hierover heeft opgenomen. 
De standaardbepalingen zullen geen uitkomst meer bieden.

Zorg ervoor dat in de overeenkomst duidelijk staat welke afspraken mogelijk niet nagekomen kunnen worden én welke gevolgen daar aan verbonden worden. Door vooraf duidelijke afspraken te maken, worden toekomstige discussies voorkomen.

Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp?
Bel dan met de Ondernemerslijn: 033 - 247 49 99  of mail naar [email protected]. Voor meer inhoudelijke vragen kun je ook terecht bij Cumela Advies, via [email protected] of 033- 247 49 40.