gps-diefstallen

Bendes roven voor twee miljoen euro GPS apparatuur in het buitengebied

Datum: 1 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 27 juli 2020
Door: Gerwin Otten
De teller bij cumelabedrijven staat voor 2019 en 2020 op ruim twee miljoen euro schade door weggeroofde apparatuur voor precisielandbouw. Dit is het werk van goed georganiseerde, criminele bendes die door het buitengebied trekken. Honden worden verdoofd en moderne alarmsystemen worden omzeild. Cumela, de branchevereniging voor bedrijven in Groen, Grond en Infra, roept korpsbeheerders en de politiek op om meer aandacht te besteden aan het opsporen van deze internationale bendes.

Ruim 2 miljoen schade
Sinds 2019 volgt Cumela nauwlettend de diefstallen in de sector. Gerwin Otten, coördinator veiligheid buitengebied binnen Cumela, vertelt: “Uit de gegevens die wij via onze leden verzamelen blijkt dat in 2019 en 2020 bij ruim 40 agrarische loonbedrijven voor ruim 2 miljoen aan schade is ontstaan. Stijgende verzekeringspremies zijn hier niet in meegenomen. De landelijke schadecijfers zijn nog veel groter, want diefstalcijfers van niet-leden of agrarische bedrijven zijn hier niet in meegeteld.”

Zorgen over veiligheid
Cumela maakt zich grote zorgen over de veiligheid in het buitengebied. “Veel van onze leden en ondernemers hebben een familiebedrijf in het buitengebied en wonen bij het bedrijf. De diefstallen hebben daardoor een grote impact op het hele gezin. Je kunt je voorstellen hoe groot de schrik is als je honden vergiftigd zijn en de trekkers leeggehaald.” aldus Otten.

Hij merkt dat veel ondernemers getergd zijn door de aanhoudende reeks aan diefstallen. “Gelukkig is er, op enkele incidenten na, nog geen fysieke escalatie geweest. Maar we maken ons grote zorgen over de grote irritatie bij ondernemers. Zeker bij hen waar al meerdere diefstallen zijn geweest.”

Cumela doet een duidelijk appèl op de politiek om de veiligheid in het buitengebied weer te vergroten en de politie herkenbaar terug te brengen. “Zeker ‘s avonds is er te weinig politiecapaciteit in de buitengebieden. De aanrijtijden zijn te lang. De capaciteit zal opgeschaald moeten worden om de pakkans te vergroten. Op korte termijn vragen we de politiek om extra opsporingscapaciteit en inspanning om de GPS-diefstallen op te lossen en te voorkomen. Tevens vragen we aan de politie om het probleem van de GPS-diefstallen in geheel Nederland een hoge prioriteit te geven. Daarbij is het ook van belang dat hierbij alle korpsen worden betrokken. Nu zijn er maar enkele gebieden actief mee bezig. Dat moet veranderen.” aldus Otten.

Bewoner en ondernemer: neem maatregelen
Cumela vraagt iedereen in het buitengebied alert te zijn op verdachte auto’s en personen overdag en ’s avonds. Zie je iets verdachts? Maak een foto of film en meld dit bij de lokale politie. Heb je een camera aan huis of bedrijf? Meld deze dan aan bij camera in beeld.

#gpsdiefstal

Heb je te maken met GPS-diefstal? Gebruik op social media dan de hashtag #gpsdiefstal in je bericht!