MAN batterijreparatiecentra

MAN opent accu-reparatiecentra

Datum: 22 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 22 maart 2024
Door: Gert Vreemann
Korte respons- en transporttijden in geval van schade aan de batterij en gestandaardiseerde reparatieprocessen voor alle batterijtypen in de elektrische bedrijfswagens van MAN. Dat is waar MAN op inzet met de opening van een groot aantal nieuwe accu-reparatiecentra in Europa in 2024 en 2025. Ook in Nederland komt zo’n MAN-accu-reparatiecentrum.
MAN batterijreparatiecentra

Naast de twee al operationele MAN-accu-reparatiecentra in Duitsland en Spanje zal MAN Truck & Bus in 2024 en 2025 een groot aantal nieuwe accu-reparatiecentra in gebruik nemen. De komende twee jaar opent de fabrikant die in Italië, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, België, Nederland, Frankrijk, Polen en Groot-Brittannië. Er staan nog meer landen in Europa op de planning. Pon Automobielhandel BV, de Nederlandse importeur van MAN, gaf aan dat nu nog niet bekend is waar en wanneer er zo’n station in Nederland wordt geopend.

De uitrol van de accu-reparatiecentra in Europa is nodig omdat de eerste exemplaren van de nieuwe MAN eTruck-generatie in 2024 aan klanten worden geleverd. Bovendien rijden er al meer dan 1000 batterij-elektrische stadsbussen en meer dan 2400 volledig elektrische bestelwagens van MAN rond op de Europese wegen. Het eerste MAN-accu-reparatiecentrum dateert van 2020. De eerste proefreparaties werden al uitgevoerd voor de batterijen van de elektrische MAN eTGE-bestelwagen, die in 2018 op de markt werd gebracht. Daarna volgden de batterijpakketten van de MAN eTGM-distributietruck, die in 2020 in een kleine serie op de markt debuteerde, en de start van de serieproductie van de elektrische MAN Lion’s City E-stadsbus, eveneens in 2020.

MAN, elektrische truck

Voor al deze verschillende batterijen werden reparatiestappen getest, medewerkers getraind, reparatie-instructies opgesteld en werkplaatsvereisten gedefinieerd. Deze kennis, die werd vergaard in het eerste accu-reparatiecentrum van MAN in Hannover-Laatzen, wordt nu overgedragen aan de andere markten. Het doel is om in elke markt waar MAN is vertegenwoordigd met batterij-elektrische bedrijfsvoertuigen een reparatiecentrum voor batterijen te hebben.

Het belangrijkste doel van MAN Truck & Bus is om de batterij zo lang mogelijk in het voertuig te gebruiken. Daarom staan reparatie en revisie centraal. Sinds 2023 leidt MAN het Revamp-project, als onderdeel van een consortium van negen partners uit de industrie en de wetenschap. Dit driejarige project is gericht op het automatiseren van de beoordeling van de staat van gebruikte voertuigbatterijen. Deze kennis zal worden gebruikt om batterijen op een rendabele manier een upgrade te geven, zodat ze weer kunnen worden gebruikt in voertuigen (‘2nd use’) of voor andere doeleinden (‘2nd life’).