opening (3).jpg

Nieuwe werkplaats en VA-keuringen bij Postel Loonwerk & Transport, Tilligte

Datum: 17 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 17 februari 2023
Door: Gert Vreemann
Om de tak Postel Mechanisatie te versterken, nam Postel vorig jaar de nieuwe werkplaats in gebruik en afgelopen najaar haalden twee monteurs het VA-keurmeesterschap. Deze stappen blijken op meerdere punten direct al meerwaarde op te leveren. De omzet is het eerste jaar flink gestegen en daarnaast zijn de efficiëntie en het werkplezier vergroot.

We hebben goede reacties gehad en zagen in het eerste jaar de omzet in de werkplaats al flink toenemen

Als je bij Postel het erf opdraait, is de toon meteen gezet. Op de plaats van de oude werkplaats staat nu een compleet Postel Mechanisatie-pand met showroom, ontvangstruimte, magazijn en natuurlijk de nieuwe werkplaats. Die werkplaats is aan beide zijden over de volledige breedte voorzien van deuren. Je hebt meer het idee dat je bij een volwaardig mechanisatiebedrijf binnenstapt dan bij een cumelabedrijf dat een moderne werkplaats heeft neergezet. Dit gevoel staat haaks op wat er met name in de landbouw speelt. Tilligte ligt tussen drie Natura 2000-gebieden in. Marcel Postel kijkt daar wat genuanceerder naar. “Wij richten ons op kansen, en mechanisatie is een van de pijlers waarin we kansen zien”, aldus de ondernemer. Hij geeft aan dat het aandeel landbouw de laatste jaren al flink is afgenomen, omdat het bedrijf de andere activiteiten, zoals transport, grondverzet en afvalinname en recycling, heeft versterkt. “Onze mechanisatietak hebben we sinds de start zes jaar geleden succesvol in de markt gezet en we schakelen nu door, zodat de derde generatie aan de slag kan”, aldus Marcel. Zijn zoon Jelle richt zich op het loonwerk en het transport. Dochter Renske richt zich samen met partner Roel Eppink op de mechanisatie. Postel Mechanisatie blijft wel onderdeel van Postel Loonwerk en Transport.

foto portret  renske roel.jpg

Renske Postel en partner Roel Eppink runnen nu de tak Postel Mechanisatie

 

Resultaten

Roel kijkt met een goed gevoel terug op het eerste jaar waarin het nieuw pand in gebruik was. “We hebben goede reacties gehad en zagen in het eerste jaar de omzet in de werkplaats al flink toenemen”, zegt hij. Hij wijst erop dat ze naast de landbouwklanten het afgelopen jaar meer klandizie uit het grondverzet en heel verrassend ook van transporteurs hebben gekregen. “Er is blijkbaar ook onder transporteurs een behoefte aan service zoals wij die verrichten. We hebben al heel wat trucks gehad voor onderhoud en periodieke beurten.”

Volgens Roel is de groei vooral te danken aan de inzet van de jongens. “Ze hebben geen acht-tot-vijf-mentaliteit, staan in de oogsttijd tot ’s avonds laat klaar en zijn ook op zondag bereikbaar voor calamiteiten bij machines die zeven dagen per week moeten draaien.”

Postel Mechanisatie heeft ook al twee APK3-keurmeesters voor het apk-keuren van landbouwmachines

Daarnaast heeft het bedrijf nu de agentschappen voor de merken Deutz-Fahr, Pöttinger en Tobroco Giant. “Deze merken hebben we de afgelopen jaren als subdealer al succesvol in de markt gezet”, vertelt Roel. Roel sluit verbreding niet uit, maar trapt tegelijk op de rem. “We zien kansen in het grondverzet en het groen, maar we moeten het wel beheersbaar houden”, zegt hij.

Het periodiek keuren van materieel is met de groeispurt afgelopen jaar ook opgepakt. “Er was bij ons en onze klanten al behoefte aan VA-veiligheidskeuringen”, vertelt Roel. “Twee monteurs hebben daarvoor afgelopen jaar de cursus VA-keurmeester succesvol doorlopen. Ook dit leverde direct vanuit de markt al opdrachten op”, stelt hij tevreden vast. Hij verwacht dat daar mogelijk meer werk uit voortkomt. Postel Mechanisatie heeft nu twee servicebussen beschikbaar en ziet dat deze steeds meer worden ingezet. Postel Mechanisatie heeft ook al twee APK3-keurmeesters voor het apk-keuren van landbouwmachines. Ook dat speelt een belangrijke rol in de doorontwikkeling.

Met de vloerverwarming, het geluiddempende dak, veel licht en rondom afzuiging is het comfortabeler werken

Gunstige optelsom

De werkplaats van Postel Mechanisatie blijft verbonden aan het eigen loon- en transportbedrijf. “Het meeste onderhoud verrichten we voor ons eigen bedrijf, maar we plannen dat nu wel apart in en factureren om zaken intern transparant te houden”, zegt Roel daarover. Postel Mechanisatie heeft een eigen automatiseringsprogramma en de chef werkplaats maakt zelf de digitale werkbonnen aan. Daarbij maakt het gebruik van Bever-software voor het digitaal registreren van onderdelen en uren op werkorders. Dit biedt veel overzicht en inzicht in onder meer onderhoudskosten per machine.

Roel is na het eerste jaar tevreden met de voortgang. “We zien dat we de werkzaamheden dankzij de ruimere werkplaats met aan beide kanten volledige inrijmogelijkheden, de vijftons bovenloopkraan en centrale smeerunit efficiënter uitvoeren”, stelt hij vast. Met de vloerverwarming, het geluiddempende dak, veel licht en rondom afzuiging is het ook comfortabeler werken. “Dat is belangrijk voor het behouden van onze relatief jonge groep van zes goede monteurs”, zegt Roel. Hij wil de groei wel beheersbaar houden. “Er zijn nog uitbreidingmogelijkheden, maar we willen dat dan wel stapsgewijs uitvoeren, zoals we onze mechanisatieactiviteiten ook geleidelijk in de markt hebben gezet en nu als derde generatie Postel Tilligte op dezelfde gezonde basis willen doorgroeien met Postel Mechanisatie in dit nieuwe pand.”