WagWEU

Melden buitenlandse medewerkers

Datum: 2 november 2022
Laatst bijgewerkt: 2 november 2022
Door: Jacqueline Tuinenga
Buitenlandse medewerkers die tijdelijk gedetacheerd zijn in Nederland, moeten aangemeld worden bij de Nederlandse overheid. Dit geldt voor medewerkers uit de EU, EER en Zwitserland. Door de medewerkers te melden, kan de overheid erop toezien dat zij onder veilige, gezonde en eerlijke omstandigheden kunnen werken. En dat de juiste, Nederlandse arbeidsvoorwaarden gelden. Zo gaan we oneerlijke concurrentie tegen.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is op 1 november 2022 een campagne gestart om de meldplicht onder de aandacht te brengen bij ondernemers. Onderstaande animatie geeft een duidelijke uitleg over de meldplicht. Bekijk de animatie óf lees de uitgebreide informatie eronder.

Wie moet je melden?

Werk je met gedetacheerde medewerkers vanuit Europa, de EER of Zwitserland? Dan moet je dit melden. Dit doe je samen met de buitenlandse werkgever. Gaat het om werkzaamheden die vallen onder bepaalde SBI-codes? Dan moeten ook zelfstandigen uit het buitenland gemeld worden. Dit gaat onder andere om landbouw, bouwnijverheid, goederenvervoer over de weg en landschapsverzorging. De feitelijke aard van de werkzaamheden is bepalend, de bedrijfsindelingscode die aan de zelfstandige is toegekend en de locatie van de werkzaamheden. 

Hoe moet je melden?

Het melden van de medewerkers bestaat uit drie stappen. Zowel de Nederlandse opdrachtgever als de buitenlandse werkgever of zelfstandige hebben daarin een rol. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de melding.

Wag stappenplan
Als je niet meldt?

Het melden is verplicht. Is de buitenlandse medewerker niet gemeld? Dan riskeren zowel de Nederlandse opdrachtgever als de buitenlandse werkgever of zelfstandige een boete. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert hierop. Zorg dat de melding in orde is voordat de buitenlandse medewerker start met zijn klus.