graafmachine

Meer medewerkers in Groen, Grond en Infrastructuur

Datum: 2 december 2022
Laatst bijgewerkt: 2 december 2022
Door: Herma van den Pol
Het aantal medewerkers in de Groen, Grond en Infrastructuur is in 2022 verder toegenomen. Dat blijkt uit het Colland Arbeidsmarktonderzoek. Goed nieuws. Tegen de trend in wist de sector een groter aantal medewerkers te werven. Toch pakt de sector nog steeds een vierde plaats vacatures in het agrarisch en groen.

In totaal tekent de sector Groen, Grond en Infrastructuur over 2022 44.900 arbeidskrachten op. Dat is opnieuw een stijging en daarmee zet de trend van de laatste jaren door. Zo telde de sector in 2017 nog 38.040 medewerkers. Een stevige groei. Ook het aantal medewerkers was met 52.500 in de piekperiode record hoog. Daarmee zet de stijging in het aantal medewerkers in de flexibele schil eveneens door. 

Tot zover het goede nieuws. De keerzijde is dat ook in de Groen, Grond en Infrastructuur veel vacatures (1.870) openstaan.  Daarvan zijn ook nog eens iets meer dan de helft moeilijk invulbaar. Alleen bij de hoveniers, glastuinbouw en open teelten staan meer vacatures open. In 2019 daalde het aantal vacatures even, maar in 2021 ligt het aantal weer ouderwets hoog. Dit past precies in de totale trend in het agrarische en groen. Nog niet eerder waren er zoveel openstaande vacatures.