elektrische, doosan, staad, 2022

Lichtpuntjes door steunpakket voor MKB

Datum: 4 november 2022
Laatst bijgewerkt: 14 november 2022
Door: Herma van den Pol
Het kabinet kondigde in de Miljoenennota 2023 een pakket aan met steun voor het MKB. Donderdag presenteerde het kabinet de fiscale maatregelen voor het Nederlands midden en kleinbedrijf (mkb), waar ook cumelabedrijven onder vallen. VNO-NCW noemt de mogelijkheid om in 2023 willekeurig (versneld) af te schrijven op nieuwe bedrijfsmiddelen een belangrijk onderdeel van het pakket.

Van 2023 tot en met 2027 trekt het kabinet elk jaar 500 miljoen euro uit voor steunen aan het MKB. Vanaf 2028 gaat dat bedrag omhoog naar 600 miljoen euro. Met het pakket wil het kabinet investeringen ondersteunen. "Een steun in de rug voor ondernemend Nederland", zoals het ministerie van Financiën het omschrijft. Sociale partners, VNO-NCW en MKB-Nederland vroegen om de maatregelen.

Lagere financieringsbehoefte
Het resultaat is dat je in 2023 willekeurig (versneld) mag gaan afschrijven op nieuwe bedrijfsmiddelen. "Dat verlaagt de financieringsbehoefte en zorgt dat mkb’ers in deze tijd met hoge energie- en grondstofprijzen geld in de onderneming kunnen houden. Het was mooi geweest als deze maatregel ook voor latere jaren zou gelden maar dat bleek nog niet haalbaar", zeggen de ondernemingsorganisaties in een reactie.

Naast dit belangrijke hulpmiddel komt er extra geld voor verduurzaming en innovatie. Die investering doet het kabinet door het verhogen van het bedrag voor Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ook komt er een indexatie van de regeling WBSO (speur- en ontwikkelingswerk). Door te indexeren gaat er straks meer geld naar deze regelingen. 

Belastingverlichting
De andere manieren waarop het kabinet helpt bevinden zich op het gebied van belastingen. Door daar aan de knoppen draaien nemen de lasten af. Een greep uit wat er verandert:

  • Verhoging werkkostenregeling (WKR). Je mag daarmee onbelaste vergoedingen geven aan je werknemer.
  • Verlaging aof-premie voor kleine werkgevers. Hierdoor nemen de lasten op arbeid af.
  • Verruiming lage inkomensdeel. Dit doet het kabinet om de verhoging van het wettelijk minimumloon op te vangen. 
  • Verhoging van mrb-tarief vanaf 2025 gaat niet door. 

Het kabinet financiert dit alles door hogere belasting te gaan heffen op kansspelen en roken. Volgens VNO-NCW leveren deze maatregelen weer wat lichtpuntjes op. Het is dan wel geen compensatie voor de hogere belasting op winst, die gaat van 15 naar 19 procent, alleen is dit beter dan niets doen.