lemken dinteloord

Lemken maakt sterke groei door

Datum: 2 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 2 maart 2023
Door: Gert Vreemann
In het afgelopen boekjaar heeft Lemken de groei van de voorgaande jaren voortgezet. Met een forse stijging van 25 procent naar een verwachte 559 miljoen euro is het familiebedrijf er opnieuw in geslaagd een recordomzet te behalen. Ook het nieuwe jaar is Lemken weer voortvarend en met een goed gevulde orderportefeuille begonnen.
lemken productie

“Ondanks de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen en de stijgende inflatie is het ons opnieuw gelukt om een hogere omzet en winst te behalen”, zo lieten aandeelhouder Nicola Lemken en CEO Anthony van der Ley weten bij de presentatie van de voorlopige omzetcijfers. De behaalde omzet heeft alle verwachtingen overtroffen. Zo is het bedrijf erin geslaagd de verkoop op zowel de binnenlandse markt in Duitsland als in het buitenland nog verder uit te breiden. “We halen momenteel al tachtig procent van de omzet uit export en we denken dat dit alleen nog maar meer kan worden als we nieuwe markten aanboren en nieuwe doelgroepen aanspreken”, aldus Van der Ley. Verder hebben producten als de nieuwe Karat 10-cultivator en nieuwe ploegmodellen ervoor gezorgd dat de vraag alleen maar is toegenomen.

lemken solitair

Om de ambitieuze doelstellingen te realiseren, investeert Lemken niet alleen in de nieuwbouw in Dinteloord (productiefabriek voor moderne precisie-schoffeltechniek), de uitbreiding van de vestiging in Haren (assemblage van zaaitechniek) en het Excellence-programma (optimalisatie van productie en assemblage) in het Duitse Alpen. Ook de overname van de Zuid-Afrikaanse zaaimachinefabrikant Equalizer, die zich met name toelegt op machines voor minimale bodembewerking voor grote landbouwbedrijven, zal daar naar verwachting een belangrijke bijdrage aan leveren.

In het afgelopen boekjaar steeg het aantal medewerkers wereldwijd tot 1773, 4,5 procent meer dan een jaar eerder. Omdat de orderportefeuille momenteel alweer goed gevuld is, verwacht Lemken dat de positieve ontwikkelingen binnen het bedrijf in 2023 zullen aanhouden.