kverneland

Kverneland schiet kunstmest bij het zaad

Datum: 30 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 30 juni 2022
Door: Gert Vreemann
Kverneland heeft een nieuwe manier ontwikkeld om tijdens het zaaien kunstmest zeer plaatsspecifiek toe te kunnen dienen. Met het Pudama systeem wordt de stroom kunstmest tussen het plaatsen van twee zaden onderbroken en daarna naast het zaadje geschoten. Dit zou bij een 25 procent lagere gift dezelfde opbrengst geven als bij een traditionele rijenbemesting.

Met de nieuwe techniek wil Kverneland inspelen op de huidige maatschappelijke doelstellingen voor de landbouw, namelijk zo efficiƫnt mogelijk omgaan met grondstoffen. Aan het ontwikkelen van de techniek is een uitgebreid onderzoek vooraf gegaan, waarbij medewerkers eerst handmatig plantjes bijbemest hebben. Pas nadat bleek dat dit zin had en dat door de korrels kort bij de plant te plaatsen minder N verloren ging, heeft het bedrijf de Pudama techniek ontwikkeld.

Bij deze techniek wordt de stroom kunstmest onderbroken vlak bij de zaaischijf voor de kunstmest afgelegd wordt. De korrels worden opgevangen in een soort borstelring die wordt geopend op het moment dat de uitloop van de kunstmestpijp op de plaats is, waar even later het zaadje wordt geplaatst. De klep wordt elektrisch aangestuurd en kan maximaal 25 x per seconde openen. Via een apart slangetje wordt daarvoor lucht over de borstels geblazen.

kverneland gat
5 cm

De juiste plaatsing van de kunstmest wordt gecontroleerd met sensoren. Samen met de boordcomputer zorgen ze ervoor dat de kunstmest precies naast het zaadje komt. De kunstmest ligt dan niet alleen op 5 cm afstand en 5 cm dieper, maar ook over een lengte van ongeveer 5 cm. Dit betekent dat je bij een zaaiafstand van 13 cm ongeveer 8 cm niet bemest. Uit het door Kverneland en de universiteit van Keulen uitgevoerde onderzoek blijkt dat je dan met 75 procent van de kunstmest toch dezelfde opbrengst krijgt als wanneer je het toepast in een rijenbemesting.

Uiteraard heeft Kverneland ook doorgerekend of het systeem rendabel te maken is, want het is een extra investering van ongeveer 13.000 euro op een 8 rijige Zaaimachine.  Wanneer deze 500 ha per jaar zaait en de kunstmestprijs is 40 euro, dan zou het systeem zich binnen twee jaar en drie maanden hebben terugverdiend. Reken je met de huidige prijzen, waarbij de kunstmest op 80 euro zit, dan is de terugverdientijd minder dan twee jaar.

Nieuwe fronttank

Voor het meenemen van extra kunstmest of zaaizaad heeft Kverneland ook een nieuwe fronttank gemaakt. Volledig van kunststof om hem bestand te maken tegen alle soorten produkten. De tank heeft een aflopende kap, zodat de chauffeur zoveel mogelijk zicht houdt. Nieuw zijn ook de dubbele vaste pijpen voor transport naar de zaaimachine. Dankzij de vaste pijpen houdt het product veel beter zijn snelheid dan met de huidige systemen met flexibele pijpen. De tank komt beschikbaar in twee verschillende groottes.

kverneland fronttank