Kroon-Oil_warehouse.jpg

Kroon Oil vereenvoudigt aanbod aan smeermiddelen

Datum: 10 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 10 maart 2023
De eisen aan motor- en transmissieolie worden steeds hoger, met als gevolg steeds meer soorten olie die je op voorraad zou moeten hebben. Kroon Oil leverde al die soorten, maar heeft er afgelopen jaar eens kritisch naar gekeken om het aanbod te vereenvoudigen. Dat is gelukt. Nu kun je met vier oliën nagenoeg elke verversing doorvoeren.

De transmissies van trekkers, maar ook andere machines, beschikken tegenwoordig over hoogwaardige technologie. Ze zijn traploos en onder belasting schakelbaar en zijn in staat om veel vermogen over te brengen. Ze vragen daarbij om smeermiddelen die aan bijzonder hoge fabrieksspecificaties voldoen. Kroon Oil bracht daarom meerdere oliën uit om aan alle eisen te kunnen voldoen, met als gevolg een groot aanbod van verschillende soorten olie.

Het aanbod ging terug van vijf naar twee soorten olie om het eenvoudiger en goedkoper te maken

Nu heeft het bedrijf zijn pakket aan transmissieoliën tegen het licht gehouden en het aanbod van vijf producten teruggebracht tot twee om het voor zichzelf en voor de klant eenvoudiger en goedkoper te maken. Met de twee overgebleven oliën, de AgriFluid HT-Plus en de synthetische AgriFluid Synth XHP Ultra, dekt het merk het hele bereik voor smeermiddelen voor transmissies af. Het zijn beide UTTO-producten, waarbij UTTO staat voor Universal Tractor and Transmission Oil. Dit zijn smeermiddelen voor transmissies, hydraulische systemen, natte remmen en koppelingen. Ze zijn echter niet geschikt voor het smeren van de motor.

Behalve voor trekkers zijn de UTTO smeermiddelen ook geschikt voor andere mobiele machines, bijvoorbeeld voor oogst en grondverzet. Kroon Oil kon het aantal producten terugbrengen omdat het met de resterende twee producten niet alleen tegemoet komt aan de minimale vereisten, maar ook aan tal van aanvullende eisen van diverse machinefabrikanten. Naarmate machines complexer worden, worden ook de eisen aan de smeermiddelen hoger.

Onder andere het Amerikaanse intituut API, American Petroleum Institute, stelt specificaties samen, waaraan olieproducten moeten voldoen. UTTO’s voor moderne trekkers en machines moeten vaak voldoen aan de API GL-4-norm. De beide genoemde Kroon Oil-producten AgriFluid HT-Plus en AgriFluid Synth XHP Ultra voldoen aan deze API GL-4-norm. Sommige fabrikanten vragen echter een API GL-5, vooral in het hoge-vermogenssegment. Ook daarvoor heeft Kroon Oil nu een aantal geschikte specifieke producten.

Minder producten

In het verleden werden er veel STOU-producten gebruikt, waarbij STOU staat voor Super Tractor Oil Universal. Deze producten konden in zowel de aandrijflijn, het hydraulisch systeem als de motor worden gebruikt. Voor motoren met moderne emissiebeperkende technieken als EGR, SCR en DPF zijn deze producten echter niet meer geschikt. Er zijn nog wel heel veel trekkers zonder deze technieken in gebruik en daarom biedt Kroon Oil hiervoor nog steeds een pakket STOU-producten aan. Dit pakket is ook tegen het licht gehouden en ook hier bleek het aantal verschillende producten terug te kunnen van vijf naar twee. Met Kroontrak MTH 10W-30 en Kroontrak CVT 10W-40 kan Kroon Oil aan alle eisen voor deze oudere trekkers voldoen. Het gaat daarbij niet alleen om de viscositeitsmaatstaf 10W-30 en 10W-40. De specificaties zijn ook hier samengesteld door API, maar ook door de Europese organisatie ACEA. Voor de beide nieuwe Kroontrak-producten is uitgegaan van de API CG-4- of ACEA E3-norm. Voor de nieuwere generatie motoren is dit de API CI-4/CK-4- of ACEA E7/E9-norm. Kroon-Oil kan ook aan deze eisen voldoen met de producten Agrisynth of Agridiesel. Deze zijn dus geschikt voor alle soorten trekkers.

Trekkerfabrikanten moeten de specificaties van de voorgeschreven olie vrijgeven voor andere aanbieders

Voor het vinden van de juiste olie heeft Kroon Oil, net als andere fabrikanten, een online-database. Na het vermelden van merk en bouwjaar van de machine volgt een overzicht van de mogelijke types van de machine en een keuzescherm voor de olieproducten die daarbij passen als het gaat om motor- en transmissieolie. Zoeken op kenteken gaat voor de landbouw helaas nog niet.

agri-lijn_v2