Beste aannemer,
We krijgen veel vragen over het omgaan met de overvloedige regenval, dus ook in relatie tot de uitvoering van bestekken. In principe komt schade aan een werk voor rekening van een aannemer zolang het werk nog niet is opgeleverd.
In paragraaf 44 UAV 2012 (dus breder toepasbaar dan alleen RAW-bestekken!) staat op dit uitgangspunt echter een uitzondering, namelijk wanneer de schade het gevolg is van een ‘buitengewone omstandigheid’ waartegen de aannemer geen maatregelen hoefde te nemen en waarbij het onredelijk zou zijn om de schade voor zijn rekening te laten komen.
Dat er sprake is van buitengewone omstandigheden blijkt uit bijvoorbeeld alle weerrecords van dit jaar:
- De lente van 2024 is de warmste ooit gemeten.
- Maart 2024 was de warmste maart sinds het begin van de metingen in 1901.
- Mei was de natste meimaand sinds het begin van de metingen.
Als voorafgaand aan de oplevering door extreme regenval schade ontstaat aan het werk kan een aannemer dus aanspraak maken op bijbetaling van de kosten voor het herstel van deze schade.
Ook maakt een aannemer een goede kans om een aanspraak van een opdrachtgever tot herstel van gebreken die na oplevering pas blijken met succes af te wijzen. Dat is ook logisch, want schade door overvloedige regenval valt jou als aannemer natuurlijk ook niet toe te rekenen. Dat is nu net een basisprincipe van het verhalen van schade.
Kijk ook nog eens naar de artikelen die door mijn collega’s zijn geschreven over de overvloedige regenval.