In kort bestek - Mag een maaibestek worden geclusterd?

Datum: 21 december 2023
Laatst bijgewerkt: 21 december 2023
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
In elke editie van vakblad Grondig geeft Geralde Bouw-van de Bunt (adviseur juridische & GWW-zaken) antwoord op een vraag van een cumelaondernemer. In deze column een vraag over het clusteren van een maaibestek

Beste Geralde,

Ik heb jaren de bermen en grasvelden mogen maaien in mijn gemeente. Dit werd tot voor kort meervoudig onderhands aanbesteed. Nu heeft de gemeente al het maaiwerk in één bestek gegoten en wordt het openbaar aanbesteed. Voor mij alleen wordt het werk nu echter te groot. Mag dit zomaar?

Beste aannemer,

Hoewel in artikel 1.5 van de Aanbestedingswet 2012 staat dat een aanbestedende dienst opdrachten niet onnodig mag samenvoegen (clusteren), gebeurt dit helaas nog steeds vaker dan ons lief is. Aanbestedende diensten gebruiken daarvoor als argument dat met het bundelen van opdrachten de maatschappelijke waarde en het inkoopvoordeel worden vergroot. Het stimuleren van duurzaamheid acht ze bij grotere opdrachten beter mogelijk. Als het daardoor voor mkb-bedrijven te groot wordt, geeft de aanbestedende dienst vaak als antwoord dat mkb’ers ook kunnen samenwerken.

Een aanbestedende dienst mag opdrachten alleen samenvoegen als ze rekening houdt met de organisatorische gevolgen en risico’s

Het is dus te verwachten dat dit de komende tijd eerder meer dan minder zal gebeuren. Er zijn diverse vormen van clusteren. In dit geval gaat het over clusteren van gelijksoortige opdrachten binnen één aanbestedende dienst. Ook komt het voor dat dit het gevolg is van het gezamenlijk inkopen van meerdere gemeenten (en waterschappen). Ook worden er regelmatig ongelijksoortige opdrachten samengevoegd, zoals maaiwerk en beplanting aanbrengen. Dat is echter niet altijd toegestaan. Sterker nog, een aanbestedende dienst mag opdrachten alleen samenvoegen als ze rekening houdt met de organisatorische gevolgen en risico’s. Het gevolg van de samenvoeging mag niet zijn dat mkb-bedrijven niet meer in aanmerking kunnen komen voor de opdracht. Als er toch samenvoeging plaatsvindt, dient dit te worden toegelicht en voldoende gemotiveerd in de aanbestedingsstukken.

Tot slot nog enkele tips: zorg voor een goed contact met opdrachtgevers, zodat zij zich bewust zijn van de consequenties van de samenvoeging van dit soort opdrachten. Lees de inschrijvingsleidraad erop na of de keuze om opdrachten samen te voegen voldoende is onderbouwd en wijs de opdrachtgever in de nota van inlichtingen op zijn verplichting om de opdracht in percelen op te delen. Schakel indien nodig tijdig de hulp van Cumela in.