Justin Kappert werkte al zo’n vijftien jaar in loondienst in het grondbekabelingswerk toen hij in 2019 besloot om voor zichzelf te beginnen. “Ik startte als zzp’er en werkte bij opdrachtgevers waarvan ik ook het materieel gebruikte”, vertelt hij. “Al na een jaar kwam mijn vrouw Alice in het bedrijf. Zij ging zich vooral bezighouden met de administratie en de planning. Om het financieel goed te regelen, hebben we toen van ons bedrijf een vennootschap onder firma gemaakt.”
We krijgen ook steeds vaker geplande klussen, dus het werk wordt ons nu echt gegund
Al snel kochten de twee een eerste kraan, zodat Justin zich ook met machine kon verhuren. Een tweede kraan volgde al snel en daarna investeerde het bedrijf in een eigen boogzinker. Daarmee kunnen mantelbuizen onder obstakels en kruisende leidingen worden gelegd zonder dat daarvoor een sleuf hoeft te worden graven. “Nu er steeds meer leidingwerk in de grond zit, is dit een prachtige methode”, zegt Justin.
Sleufloos
De aanschaf van de boogzinker legde het bedrijf geen windeieren. Justin en Alice kregen steeds meer opdrachten en breidden hun bedrijf uit met mensen en materieel. “Inmiddels hebben we meerdere boogzinkers, nanodrills, kranen en een grondraket”, vertelt Justin.
“De nanodrill gebruiken we om bijvoorbeeld huisaansluitingen voor glasvezelkabels en nutsvoorzieningen te maken. Net als met de boogzinker hoeven we met de nanodrill geen sleuven te graven. Huiseigenaren en weg- en parkbeheerders zijn hier heel blij mee. Met een grondraket kunnen we eveneens sleufloos werken. De raket is pneumatisch aangedreven en drukt zichzelf de grond in, terwijl hij tegelijkertijd een kabel of buis mee kan trekken”, legt de ondernemer uit.
Om klanten zoveel mogelijk te ontzorgen, verzorgt Kappert bij opdrachten ook al het papierwerk, zoals de vergunningsaanvraag en de Klic-meldingen.
Gunfactor
Justin heeft gemerkt dat ze steeds meer werk gegund krijgen. “In het begin deden we veel spoedklussen”, vertelt hij. “We probeerden snel te schakelen en hebben zo veel opdrachten gekregen. Tegenwoordig worden we nog wel eens gebeld voor spoedopdrachten, maar we krijgen ook steeds vaker geplande klussen. Het werk wordt ons nu echt gegund.”
Het bedrijf is dan ook flink gegroeid. Er is een team van 25 min of meer vaste medewerkers, van wie er negen in loondienst zijn en de rest afkomstig is uit de flexibele schil. “Dit werkt voor ons heel goed”, zegt Justin. “Hoewel we in vijf jaar flink groter zijn geworden, voelen we ons nog steeds een klein bedrijf. Ik denk dat dat ook onze kracht is. Elke opdracht is voor ons waardevol.”
Door de vele investeringen en doordat het logischer is om sommige werkzaamheden in een andere cao onder te brengen, hebben Justin en Alice hun bedrijf verdeeld in meerdere bv’s: Kappert Infra BV, Kappert Loonwerk BV en Kappert Grondwerk BV. Daarnaast hebben ze nog een beheer-bv voor hun gebouwen. De loonwerk- en grondwerk-bv’s vallen onder de cao Groen, Grond en Infrastructuur en de infra-bv valt onder de bouw-cao.
Verzekeringen
Kappert is met Cumela als brancheorganisatie in contact gekomen door de verzekeringstak. “We hadden onze machines eerst bij allerlei verzekeraars ondergebracht”, vertelt Alice. “Toen we dit bij één partij wilden neerleggen, zijn we research gaan doen. Cumela had goede recensies. We hebben een gesprek gehad met verzekeringsadviseur Gerrit Rottiné en hij heeft ons een aanbod gedaan. We zijn hierop ingegaan en zijn enorm tevreden."
"We hebben al eens meegemaakt dat we Gerrit op zaterdagmiddag een appje stuurden dat we een nieuwe bedrijfsauto hadden gekocht en hij zorgde dat die meteen was verzekerd. We hebben ook een keer brand gehad bij een voertuig. Gerrit was er binnen tien minuten maakte meteen foto’s van de situatie. Vervolgens heeft hij alles keurig voor ons afgehandeld. Echt super!”
Gerrit was er binnen tien minuten maakte meteen foto’s van de situatie
Certificeringen
Gerrit attendeerde Justin en Alice ook op Cumela als brancheorganisatie. “Wij vielen qua bedrijf onder de voorwaarden voor een lidmaatschap van Cumela”, legt Justin uit. “Na een gesprek met een van de bedrijfsadviseurs zijn we in 2022 lid geworden."
"We hebben er veel aan, vooral op het gebied van veiligheid en wet- en regelgeving. We bezoeken informatieavonden en nu we groeien, worden certificeringen steeds belangrijker. Ik ben een man van het buitenwerk en ben niet gespitst op regeltjes, maar als je grote schoenen aan wilt doen, moet je ook meegaan met de regelgeving."
"We hebben inmiddels ISO-certificeringen en de Safety Culture Ladder trede 3 en hebben ons daarbij laten leiden door de handboeken die Cumela hiervoor heeft geschreven. Anders was certificeren een stuk moeilijker geweest. Het Cumela-lidmaatschap is voor ons daarmee heel waardevol.”
Kappert in het kort
- Opgericht: 2019
- Vestigingsplaats: Ferwert (Friesland)
- Rechtsvorm: gestart als eenmanszaak, daarna VOF en nu meerdere bv’s
- Werkzaamheden: kabel- en leidingwerk leggen met nanodrill,
- boogzinkers en civiele techniek