Ecologisch sloten schonen

Kamervragen over gedragscode en mogelijk klepelverbod

Datum: 20 november 2024
Laatst bijgewerkt: 26 november 2024
Door: Herma van den Pol
Er dreigt een periode van onduidelijkheid rondom klepelmaaien door het uitblijven van een nieuwe gedragscode voor beheer en onderhoud van waterschappen. Tweede Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) stelde daarom op 25 oktober Kamervragen, maar antwoorden blijven vooralsnog uit. Wat betekent een mogelijk verbod voor het waterbeheer? Komt dit in gevaar? En klopt het dat de waterschappen zelf al een voorstel deden om ecologischer te gaan werken met de klepelmaaier?

Grinwis wil onder andere weten waarom het proces zo lang duurt en vraagt om inzicht in de verschillen van inzicht, bijvoorbeeld over de methode van klepelen. Deze techniek, die door waterschappen wordt gebruikt om begroeiing te beheren, ligt onder vuur vanwege de impact op de ecologie. Reeds beproefd in de praktijk  hebben de waterschappen voorgesteld om ecologischer te gaan werken, bijvoorbeeld door 10 centimeter boven het maaiveld te maaien, het maaisel af te voeren en te maaien buiten kwetsbare periodes. Dit zou ook voordelen opleveren, zoals minder verstoring van de vegetatie en minder frequent maaien.

Wat zijn de gevolgen?

Daarnaast vraagt Grinwis om een analyse van de gevolgen van het ontbreken van een nieuwe gedragscode. Hij wijst op mogelijke risico’s zoals wateroverlast en gebrekkig toezicht op de sterkte van dijken. Ook wil hij weten wat het praktisch betekent als waterschappen zonder gedragscode voor regulier beheer en onderhoud  telkens vergunningen moeten aanvragen.

Grinwis dringt aan op een toezegging van de staatssecretaris: een nieuwe gedragscode uiterlijk 1 januari 2025.

Waar gaat de discussie over?

De discussie tussen de waterschappen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat over de vernieuwing van de gedragscode Wet natuurbescherming voor Waterschappen. Door het ingaan van de Omgevingswet  en gerechtelijke uitspraken (vernietigen van een gedragscode door de Raad van State) wilde de overheid alle gedragscodes opnieuw bekijken, waaronder deze. Het gaan dan om deze werkzaamheden voor watergangen die de waterschappen zelf beheren. 

Deze huidige gedragscode omvat werkwijzen voor de diverse vormen van ‘bestendig beheer en onderhoud’. Deze zijn als volgt gerubriceerd. Het is nog onbekend wat in de nieuwe regeling terugkomt!

  • Schonen en maaien van wateren (nat en droog profiel, inclusief onderhoudspaden);
  • Maaien van bermen, dijken en gazons;
  • Baggeren en herprofileren van wateren (onderhoud aan oevers);
  • Snoeien, dunnen en afzetten van opgaande beplanting;
  • Onderhoud aan waterkeringen en duikers en herprofilering van oevers en kaden;
  • Onderhoud verhardingen;
  • Begrazen;
  • Het voorkomen van schade aan waterstaatswerken door muskus-en beverratten.

 

Wat doet Cumela?

Woensdag kon je al lezen wat de eerste reactie van Cumela is. Daarnaast zijn onze beleidsmedewerkers hard bezig om duidelijk te krijgen wat de gevolgen zijn voor bestaande bestekken, maar ook voor werkzaamheden waar de gedragscode niet voor geldt zoals het beheer van sloten die ‘geschouwd’ worden en de overige niet-geschouwde sloten.

Uit het veld horen we nu terug dat er verschillend wordt gereageerd op het niet van kracht zijn van een gedragscode na 1 januari. Sommige provincies sorteren voor op deze situatie middels tijdelijke oplossingen. Ook horen we al dat er een waterschap is die een bestek heeft uitgeschreven zonder de maaimethode klepelen. Zodra er meer bekend is delen we dit meteen via onze website.
 

Lees alles over het dreigende verbod hier