Update 15-11: Wat doet Cumela?
Woensdag kon je al lezen wat de eerste reactie van Cumela is. Daarnaast zijn onze beleidsmedewerkers hard bezig om duidelijk te krijgen wat de gevolgen zijn voor bestaande bestekken, maar ook voor werkzaamheden waar de gedragscode niet voor geldt zoals het beheer van sloten die ‘geschouwd’ worden en de overige niet-geschouwde sloten.
Uit het veld horen we nu terug dat er verschillend wordt gereageerd op het niet van kracht zijn van een gedragscode na 1 januari. Sommige provincies sorteren voor op deze situatie middels tijdelijke oplossingen. Ook horen we al dat er een waterschap is die een bestek heeft uitgeschreven zonder de maaimethode klepelen. Zodra er meer bekend is delen we dit meteen via onze website.
Meer hierover lees je hier: Kamervragen gesteld
Dit is het gevolg van een gerechtelijke uitspraak. Hierdoor dreigt ook kleinschalig baggerwerk vanaf 1 januari stil te vallen. Hoewel Cumela niet bij deze gesprekken betrokken is, ondervinden onze leden mogelijk wel de gevolgen. Samen met de Vereniging van Waterbouwers dringen wij daarom aan op een snelle oplossing. Wij overwegen ook een krachtig signaal richting ministerie en politiek.
Gedragscode Waterschappen
De gedragscode 'Bestendig Beheer en Onderhoud' voor waterschappen, vastgesteld in 2019 door het toenmalige ministerie van LNV (nu LVVN), stelt regels met oog op volksgezondheid, openbare veiligheid en bescherming van flora en fauna. Het voordeel van deze gedragscode is dat langdurige vergunningsprocedures worden vermeden. Aangezien de huidige gedragscode op 31 december 2024 afloopt, is herziening noodzakelijk.
Discussie over klepelverbod
UvW stelt de gedragscode op, waarna de RVO deze, namens LVVN, formeel moet vaststellen. Door strengere eisen, voortvloeiend uit een recente gerechtelijke uitspraak, stelt LVVN nu dat klepelen onwenselijk is in verband met biodiversiteit. UvW bepleit echter, net als Cumela, dat er uitzonderingen moeten komen. Tussen ecologen bestaat onenigheid over het schadelijke effect van klepelen, en nader onderzoek komt mogelijk te laat. UvW pleit voor uitzonderingen bij veiligheidsstroken langs wegen, op steile taluds, ruwe ondergronden, onderhoudspaden en enkele specifieke ecologische omstandigheden.
Cumela is teleurgesteld over een mogelijk totaalverbod op korte termijn en vindt het onbegrijpelijk niet betrokken te zijn bij de gesprekken hierover. Ondernemers die recent geïnvesteerd hebben in klepelmaaiers, zouden plotseling met aanzienlijke desinvesteringen worden geconfronteerd. Nieuwe technieken vereisen aanzienlijke investeringen, en de uitvoering vraagt meer tijd en is duurder. Een totaalverbod op klepelen is voor Cumela onwerkbaar; een ruime overgangsregeling en praktische uitzonderingen zijn noodzakelijk. Ook waterschappen luiden de noodklok.
Gevolgen voor Cumelabedrijven
De dreiging van een verbod op klepelmaaiers en dat de werkzaamheden per 1 januari stilvallen, zoals kleinschalig baggerwerk, is ernstig. Zonder goedgekeurde gedragscode moet elk werk via de tijdrovende Omgevingswet-procedures verlopen. UvW onderzoekt alternatieven, zoals vergunningverlening via de provincies of het tijdelijk inzetten van goedgekeurde gedragscodes. Of dit tijdig lukt, is onzeker.
Neem contact op met je waterschap en informeer ons
De impact van deze ontwikkelingen op de werkplanning van waterschappen is nog onduidelijk. Dit kan vervroeging of eerder uitstel betekenen. Wij adviseren je om contact op te nemen met je waterschap. Informeer ons over jouw ervaringen en de gevolgen voor jouw bedrijfsvoering. Cumela overlegt met de Vereniging van Waterbouwers over vervolgstappen en neemt jouw ervaringen hierin mee.