"We kregen een uitnodiging van de organisatie voor de beurs 'Trots op het Noorden'. Daar maakten we graag gebruik van. Het gaf ons namelijk de kans om de jonge ondernemers in gesprek te gaan", zegt Marije van Beurden, binnen Cumela verantwoordelijk voor het jongerenbestuur. "We kijken terug op een leuke, interactieve bijeenkomst", stelt Alie vast. Alie praat samen met een andere collega namens Cumela met de vakbonden over een nieuwe cao. Zij was daardoor de aangewezen persoon om de jonge ondernemers mee te nemen in dit proces. "En we wilden graag weten hoe zij over verschillenden onderwerpen denken."
Cao nodig?
Om het maar meteen spannend te maken trapten Alie en Reinie de bijeenkomst af met een stelling over de cao. "We daagden ze direct uit met de stelling: 'Het werkgeverschap zou een stuk makkelijker zijn zonder een cao'. Daar was iedereen in de zaal het niet mee eens. Als reden daarvoor gaven de ondernemers aan dat het belangrijke is om een gelijke basis te hebben."
De tweede stelling ging over de jongeren zelf. "De stelling was: 'In de cao wordt onvoldoende rekening gehouden met de jongere werknemer'. Hierover bleken de meningen veel meer verdeeld", doet Marije uit de doeken. "We kregen ook veel verschillende argumenten voor het eens of oneens zijn. Zo kwam het aantal regelingen voor oudere werknemers voorbij. Aan de andere kant zorgen juist de verlofdagen voor nieuwe ouders ervoor dat jongeren best tevreden zijn over de cao. Mits die dagen dan niet onder streep zoveel vakantiedagen opleveren dat iemand vrij kan nemen om ergens anders te gaan werken."
Parttime werken
Dat bracht de discussie naar het onderwerp parttime werken of een dag minder werken. "wat we terugkregen uit de zaal is dat de vrouw van de werknemer bijvoorbeeld drie dagen werkt en de werknemer vier. Dan heb je zeven werkdagen per week en dat pakt het meest gunstig uit voor de belastingen én de toeslagen", geeft Marije weer. "Het thuisfront bepaalt wat de werknemer gaat doen. Juist omdat de vrouw ook werkt. Zo kwam een heel praktisch voorbeeld voorbij als zwemles. Daar heeft een werknemer mee te maken."
Alie zegt dat het thuisfront belangrijk blijkt te zijn voor de werknemer "én ook voor de werkgever." Met dat als uitgangspunt moet werken ook echt lonen. "Als onze werknemers overuren maken moet daar niet vervolgens heel veel belasting afgaan." Aan dit laatste kan de cao niets doen. "Dat moet Den Haag oppakken en daarom blijven we dit roepen in Den Haag."
Vragen?
Tijdens deze gesprekken kwamen meer onderdelen van de cao aan bod. Ook wezen de ondernemers op de concurrentie van de cao Bouw, van de gemeente en het waterschap. Informatie die Alie goed kan gebruiken. Omdat er gesprekken over de cao aan de gang zijn noemen we hier geen verdere financiële details. Wil je zelf wat kwijt over de cao of heb je een vraag bel of mail dan gerust naar de Ondernemerslijn.