Thema mest

Inwendige inspectie stalen mestsilo’s

Datum: 9 april 2019
Laatst bijgewerkt: 6 februari 2020
Eigenaren van stalen mestsilo’s waarvoor een nieuwe referentieperiode moet worden vastgesteld, moeten de mestsilo’s sinds 1 maart 2019 inwendig laten inspecteren. Dit is een gevolg van de nieuwe, aangescherpte versie van de beoordelingsrichtlijn BRL 2344 die sinds 30 november 2018 wettelijk onderdeel uitmaakt van de Regeling Bodemkwaliteit.

In deze beoordelingsrichtlijn staat dat kwaliteitsverklaringen op basis van de oude beoordelingsrichtlijn hun geldigheid verliezen drie maanden nadat de beoordelingsrichtlijn onderdeel is geworden van de Regeling Bodemkwaliteit. Dit betekent dat kwaliteitsverklaringen op basis van de oude beoordelingsrichtlijn per 1 maart 2019 moeten zijn vervangen door kwaliteitsverklaringen afgegeven op de BRL 2344, versie 20-4-2017.

Inwendige inspectie
In tegenstelling tot de oude BRL 2344 (versie 15-12-2012) is in de nieuwe versie inwendige inspectie verplicht als voor een stalen mestbassin een nieuwe referentieperiode moet worden vastgesteld. De referentieperiode is de tijd waarbinnen de opslag voldoet aan de wettelijke en functionele eisen. Een inwendige inspectie kan alleen worden uitgevoerd als de mestsilo is gereinigd door een BRL-K906-gecertificieerd reinigingsbedrijf. Is dat niet het geval, dan moet de eigenaar van de silo aantoonbaar aan een reeks strenge eisen voldoen:

  • Alle vloeibare en vaste reststoffen moeten uit de mestopslag zijn verwijderd. Op de te inspecteren kritische plekken mogen geen reststoffen aanwezig zijn;
  • Een eventueel aanwezige inwendige coating mag niet zijn beschadigd tijdens het reinigingsproces;
  • Er moet voldoende zuurstof (18-21%) in de mestopslag aanwezig zijn;
  • Explosiegevaarlijke gassen mogen geen hogere waarde hebben dan 10% LEL (CH4) en toxische gassen niet hoger dan de WG-waarde (H2S, HCN, CO2, CO en NH3). Een onafhankelijke deskundige (geldig diploma Gasmeten volgens de SSVV opleidingsgids) moet dit hebben aangetoond;
  • Degene die bovenstaande heeft uitgevoerd moet een (eigen) verklaring ondertekenen waarin hij aangeeft dat het mestbassin is schoongemaakt met inbegrip van alle bovengenoemde punten.

Gasmeting
Voordat de inspecteur die een nieuwe referentieperiode kan afgeven de mestsilo kan betreden, moet iemand die in het bezit is van een geldig diploma Gasmeten volgens de SSVV opleidingsgids een gasmeting op zuurstof en waterstofsulfide uitvoeren.

Gevaren in en rondom mestopslagplaatsen
In de afgelopen jaren zijn er tientallen ongelukken geweest in en rondom mestopslagplaatsen. Uit cijfers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat hierbij tussen 1980 en 2013 57 slachtoffers zijn gevallen, waarvan 28 doden. Het is daarom cruciaal om een mestopslagsysteem goed te onderhouden. Door gecertificeerde inspectie- en reinigingsbedrijven in te schakelen, kan de eigenaar ervoor zorgen dat de mestopslag en de afdekking blijven voldoen aan wettelijke- en functionele eisen. Afgezien van de veiligheidsrisico’s kan de eigenaar daarmee ook voorkomen dat hij een verbod van het opslagsysteem en eventueel verlies van toeslagrechten krijgt.