Camera's

Hoe kan jij de politie helpen met jouw camerabeelden?

Datum: 17 mei 2023
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2023
Door: Gerwin Otten
Helaas worden er weer regelmatig meer GPS-systemen en andere goederen gestolen. Voor de opsporing hiervan maakt de politie graag gebruik van camerabeelden. Daarvoor heeft de politie niet alleen toegang nodig tot de camera's van het gedupeerde bedrijf, maar ook tot de camera's van bedrijven uit de buurt. "Door je beveiligingscamera aan te melden bij Camera in beeld kan de politie bij diefstal op zoek gaan naar beelden uit de regio", zegt Gerwin Otten van Cumela. 
Goede camerasystemen werken preventief 

Camera’s -mits goed geïnstalleerd en onderhouden- zijn ideaal voor het houden van toezicht op het erf en helpen mee bij de beveiliging van het bedrijf en machines. De beelden zijn daarom essentieel in de opsporing. Otten: "Niet alleen in de opsporing helpen ze. Camera’s schrikken ook af, ze zorgen voor herkenbaarheid van daders en voertuigen ze signaleren beweging waardoor de ondernemer de Politie kan bellen en bijvoorbeeld de erfverlichting kan inschakelen om de dieven te storen. Hoe meer camera’s er geregistreerd worden, des te beter wordt het beeld van de omgeving. Help daar aan mee en meld je camera’s aan bij de databank."  

"Als je voor camera’s kiest dan is het belangrijk om te investeren in een goed aangelegd, onderhouden en professioneel systeem", zegt Otten. Dit laatste zegt hij vooral omdat slecht onderhouden of aangelegde systemen geen bruikbare beelden opleveren of zelfs gehackt worden. Lees hier de tips van de Politie hoe je bruikbare beelden maakt.  

camerapolitie
Camera in Beeld voor bedrijven 

Bedrijven melden hun camera’s aan of voeren wijzigingen door via deze link. Zorg dat je je KvK nummer paraat hebt. Wanneer er wat wijzigt, geef dat ook door. Daarmee blijft de database actueel. 

Camera in Beeld voor particulieren 

Let op! Ook als je je camera al eerder hebt aangemeld maar dan zonder DigiD dan is het noodzakelijk om de melding nog een keer te doen via deze link. Deze link kan je ook gebruiken als je je voor het eerst aanmeldt. Door de koppeling met DigiD kan de politie de database up to date houden. Hiervoor ontvang je jaarlijks een mailtje om te vragen of er wijzigingen zijn.  

Waarom vindt Cumela ‘Camera in Beeld’ belangrijk? 

Criminelen hebben er een hekel aan als er beeldmateriaal van hen is. "Als er een diefstal -of iets nog ergers- heeft plaatsgevonden kan de politie heel snel op “de kaart” zien of en welke camera’s in de buurt zijn. De politie kan niet zelf over jouw camerabeelden beschikken en neemt daarom altijd contact op om te vragen of er beeldmateriaal beschikbaar is van een voertuig of personen op een bepaald tijdstip", legt Otten uit. Door mee te doen aan Camera in Beeld maak je de buurt veiliger en de opsporing adequater. 

Onze tip: deel dit bericht in je buurtapp en vraag iedereen om mee te doen. 

Heb je je al aangemeld en zijn er wijzigingen? Geef deze dan ook door. Die oproep doet Gerwin Otten, van Cumela. "Het kan helpen bij de opsporing van GPS-dieven, die nu weer actief zijn, maar ook als het bedrijf op andere manieren gedupeerd wordt."