BoerBurgerBeweging, BBB, Hans Dekker

Hans Dekker (BBB): "Het platteland moet weer mee gaan doen"

Datum: 24 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 13 maart 2023
Door: Herma van den Pol
Voor Grondig gingen we in gesprek met diverse kandidaten voor de Provinciale Staten en de waterschappen. In aanloop naar 15 maart delen we de interviews alvast online. Je vindt ze allemaal terug in Grondig 2 bij onze Cumela-peilstok. De resultaten daarvan delen we in de eerste dagen van maart. We trappen af met de jongste kandidaat die we konden vinden: Hans Dekker voor BoerBurgerBeweging (BBB) Overijssel: "Wat doet de boer als hij niet kan oogsten?"

Wie? Hans Dekker

Wat? 
Verkiezingen voor Provinciale Staten

Waar? Nummer 7, BoerBurgerBeweging (BBB), Overijssel

Connectie? Zoon van eigenaar Loonbedrijf Dekker, Vriezenveen


Belangrijkste speerpunten: Een betere vertegenwoordiging van het platteland en jongeren

“Politiek interesseerde me altijd al, maar toch was dit niet mijn eerste plan”, zegt Hans Dekker over zijn kandidaatstelling. Met zijn negentien jaar is hij meteen een van de jongste kandidaten. “Dat ik nu toch kandidaat ben voor de verkiezingen op 15 maart komt doordat ik vind dat het platteland beter moet worden vertegenwoordigd. Het platteland moet weer mee gaan doen en net zo’n hoge waardering krijgen als de stad. Deze gebieden vragen om betere voorzieningen en goede randvoorwaarden om ze leefbaar te houden. Dat is een mooie uitdaging voor mij."

"Mijn tweede speerpunt: jongeren. Ik ga meer doen om jongeren te betrekken bij de Provinciale Staten. Nu zit er in de provincie Overijssel maar één iemand van onder de 25 jaar. Sowieso wil ik jongeren meer bij de politiek gaan betrekken. Om dit te doen, koos ik ervoor me bij de BoerBurgerBeweging aan te sluiten. Dat is een daadkrachtige, simpele partij met een nuchter geluid en een aansprekende lijsttrekker in de persoon van Caroline van der Plas."

Verdere achteruitgang tegengaan
"Deze partij komt ook op voor de agrarische loonwerkers. Als loonwerkers staan we onder druk door de grote hoeveelheid regels en eisen uit Den Haag. Tegelijkertijd dreigt er een belangrijke inkomstenbron weg te vallen wanneer er boeren verdwijnen. Is het dan nog rendabel om te investeren voor de loonwerkers die overblijven? En wat doet de boer vervolgens als hij niet kan oogsten? Zo krijg je communicerende vaten en een verdere achteruitgang van het platteland en de economie."

"Realiseer je dat de provincies steeds meer doen, bijvoorbeeld rondom stikstof, en daar komen alleen maar meer taken bij. Het belang van dit bestuursorgaan groeit. Ga daarom stemmen en kies voor iemand die staat voor wat jij belangrijk vindt. Zijn hun plannen gunstig voor jouw bedrijf en de omgeving waarin je werkt?”