
De grafiek laat duidelijk zien hoe verschillend de kostenverhoudingen zijn voor de verschillende typen bedrijven. Daaruit blijkt ook dat naast de machinekosten ook de brandstofkosten bij de agrarische loonbedrijven duidelijk hoger zijn dan bij de grondverzetbedrijven. Heins ziet in de cijfers ook direct het effect van veranderende dieselolieprijzen. “De agrarische loonbedrijven hadden daardoor in 2022 meer last van de fors gestegen dieselprijzen dan andere typen cumelabedrijven. Aan de andere kant hebben de gemengde en grondverzetbedrijven weer meer last van de stijging van de arbeids- en machinekosten als gevolg van stijgende lonen en duurder geworden materieel en rentekosten”, aldus Heins. De machinekosten bestaan in dit overzicht namelijk uit afschrijvingen, reparatie en onderhoud, machineverzekeringen, huur en overige machinekosten.
Heins benadrukt dat dit algemene cijfers zijn, terwijl je voor een goede bedrijfsvoering moet kijken naar de kostprijs per activiteit. “Deze cijfers geven een richting en laten de algemene kostenontwikkeling zien. Daarmee kun je die ook gebruiken als onderbouwing bij gesprekken over de tarieven richting de opdrachtgever.”
Hij vindt het wel belangrijk dat bedrijven zelf ook bepalen hoe de kostenverhoudingen op het eigen bedrijf liggen. “Daarom raad ik ondernemers aan om deel te nemen aan Cumela Kompas, want daarmee krijg je op een eenvoudige manier een duidelijk beeld hoe deze verhoudingen liggen op je eigen bedrijf.”
De cijfers uit dit overzicht zijn gebaseerd op de gegevens van 206 bedrijven die hebben deelgenomen aan Cumela Kompas over 2023. Wil je meer te weten komen over de kostenverhoudingen en andere kengetallen van jouw bedrijf, doe dan mee aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Neem hiervoor contact op met de Ondernemerslijn op (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar kengetallen@cumela.nl.