stalvoeren 3

Grassa zoekt voor graslogistiek hulp van loonwerker

Datum: 25 april 2023
Laatst bijgewerkt: 25 april 2023
Door: Herma van den Pol
"De logistiek rondom het oogsten, vervoeren en verwerken van gras vormt straks de grootste uitdaging", zegt Rieks Smook, ingaand op de verdere uitrol van Grassa. "Daarvoor zoeken we graag de samenwerkingen met loonwerkers op." Voor agrarische loonwerkers levert dit een mooie kans op voor een betere maai-efficiëntie.
Meer uit gras halen 

"Wij zien veel kansen voor samenwerking tussen Grassa en loonwerkers", zegt Smook, algemeen directeur van Grassa. Alleen wat is Grassa? "Een startup waarin we een proces ontwikkelden om gras beter te benutten. Normaal maai je het gras, gaat het de kuil in, eet de koe het gras en produceert deze zo melk en vlees. Daar zijn we de koeien dankbaar voor en het is een heel circulair proces."

Als we een kwart van het vers gras areaal in Nederland kunnen verwerken hebben we voldoende om de volledige vraag naar soja in te vullen


Toch kan het nog net iets efficiënter. "De koe benut een deel van de energie in het gras. Wat overblijft belandt ongebruikt in de mest. Wij trekken het gras uit elkaar en persen het. Zo halen we de meeste onbestendige eiwitten, suikers en mineralen uit het gras. Dat verwerken we daarna als grassap. Het ontsloten gras, uitgeperst gras, gaat naar de koe die. Die produceert er dan weer melk van." Van het grassap kunnen ze vervolgens weer heel nieuwe producten maken. "Waaronder voedsel voor mensen. Denk als voorbeeld aan de drankjes van tarwegras. Wij kunnen dat met grassap."

grassa
Minder stikstof en alternatief voor soja

Ervaringen met het proces doen ze op in het Noord-Limburgse Afferden. Daar staat een proefopstelling. "Op termijn gaan we ook raffinaderijen bouwen om het sap te verwerken." Zo gaat de startup over naar de scaleup. Daar hoort ook ondersteunend onderzoek bij. "We kregen zojuist de resultaten van het nieuwste onderzoek van de Dairy Campus", zegt Smook. Hij loopt op het moment van bellen, donderdag 20 april, net daar de deur uit.

Het onderzoek liet Grassa uitvoeren om de kwaliteit van het ontsloten gras te testen. "Daaruit blijkt dat de kwaliteit net zo goed of beter is als dat van vers gras. Het bewijst dat dit net zo veel waarde heeft en het vermindert de uitstoot van stikstof." De resultaten van dit onderzoek ondersteunen die van andere onderzoeken.

"En je kunt het inzetten als soja vervanger", noemt Smook als tweede voordeel. "Wanneer we een kwart van het vers gras areaal in Nederland kunnen verwerken produceren we voldoende product om de volledige vraag naar soja in te vullen. We hoeven niet te zoeken naar een alternatief, we hebben het al!"

Nieuwe schakel in de keten

In de tweede helft van het jaar verwacht Smook met een uitwerking te komen van de verdere uitrol. In 2023 volgen in elk geval nog een aantal pilots. "Deze nieuwe ontwikkeling moet zich nog bewijzen", erkent Smook. Tegelijkertijd geven de eerste resultaten een positief beeld. "Komen de verwachtingen uit dan zien we goede kansen voor loonwerkers om hiermee de maai-efficiënte te verbeteren." En door de loonwerker in te schakelen kan Grassa onderdeel uit gaan maken van de keten. 

Meer informatie

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van graseiwit? Neem dan contact met ons op!