volvo elektrisch

Extra geld voor schoon en emissieloos bouwen

Datum: 30 november 2022
Laatst bijgewerkt: 30 november 2022
Een van de positieve punten in de vrijdag verschenen voorstellen voor aanpak van de stikstofcrisis is de aankondiging dat er 400 miljoen extra beschikbaar komt voor het project Schoon en Emissieloos Bouwen. Dit betekent meer subsidiemogelijkheden voor investeringen in materieel met een lage stikstof uitstoot. Een mooi succes van de inzet van Cumela om hier meer geld voor beschikbaar te stellen.

Het voornemen staat in een van de stikstofbrieven die het kabinet afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De urgentie om oplossingen te vinden is afgelopen maand toegenomen door de zogenaamde Porthos uitspraak die bepaalt dat ook voor de bouwfase van een project een berekening nodig is van de stikstofuitstoot. Een snelle oplossing lijkt dan schoon en emissieloos bouwen.

Het probleem is dat er nauwelijks machines zijn en dat de ontwikkeling en productie nog maar net op gang is. Toch hoopt minister Van der Wal dat hier een oplossing te vinden is. Daarom komt er naast de extra subsidie ook een Taskforce Schoon en Emissieloos bouwen die dit verder moet gaan stimuleren en mogelijkheden voor versnelling onderzoeken.

Cumela is al bijna twee jaar in gesprek met betrokken ministeries over haalbare en betaalbare ‘ingroeipaden’ in het project Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Deze SEB-ingroeipaden worden naar verwachting begin 2023 officieel bekend gemaakt. Beleidsmedewerker Nico Willemsen vindt extra geld voor emissiereductie een goede zaak. “Met De Groene Koers zijn we al gezamenlijk met andere organisaties bezig om te laten zien, welke stappen we zetten. Het is dan mooi als er extra middelen beschikbaar komen, maar we zijn en blijven afhankelijk van de snelheid waarmee leveranciers ons van nieuwe machines kunnen voorzien. En veel belangrijker dan ‘aanschaf-subsidie’ is dat opdrachtgevers én hoofdaannemers met hun duurzame uitvraag ook gezond financieel perspectief bieden. Cumelabedrijven merken daar nu nog veel te weinig van.”