zonnepanelen2

Energiekosten verlagen

Datum: 9 november 2022
Laatst bijgewerkt: 11 november 2022
Door: André de Swart
De meeste cumelabedrijven hebben maar een aansluiting voor stroom en gas. Meestal ligt het verbruik wel behoorlijk hoger dan bij een gemiddeld huishouden. Meerdere cumelaondernemers hebben inmiddels de eindafrekening van hun energiebedrijf gekregen en zien dat hun nieuwe voorschot bijna twee keer zo hoog is. Hoe kun je die energiekosten verlagen?

Energievoorschotten die zijn gestegen van € 2.000,- naar € 3.500,- per maand, zijn momenteel geen uitzondering meer. De hogere voorschotten komen door de flinke gestegen energieprijzen. Uiteraard is je voorschot afhankelijk van je contract. Heb je nog een vast contract, dan zijn jouw energiekosten gebaseerd op de destijds afgesproken tarieven. Wanneer je wel een flink hoger voorschot hebt gekregen en daar iets aan wilt doen, dan is het in de eerste plaats belangrijk om inzicht te krijgen in je eigen verbruik aan elektra en gas. Je moet minimaal weten wat het verschil is tussen verbruik in je woonhuis en in je werkplaats en kantoor. Vervolgens moet je beoordelen hoe efficiënt je verwarmt en met welke apparatuur. Gaat de apparatuur nog lang mee of is die bijna aan vervanging toe? Bij vervanging is het belangrijk om te kijken welke alternatieve systemen op de markt zijn en hoe de kosten hiervan doorwerken. Zo hebben we twee jaar geleden (met de tarieven van toen) in een artikel op de website van Grondig aangegeven dat een warmtepomp voordeliger is bij een gasverbruik boven 3.000 m³ gas. Dit omslagpunt ligt inmiddels op 2.000 m³.  Een warmtepomp kan dus al snel voordelig zijn.

Omschakeling van energie

Als je omschakelt van gas naar een warmtepomp dan neemt je gasverbruik af en neemt het elektraverbruik toe. Vuistregel is dat elke 1.000 m³ gas in de oude situatie wordt vervangen door het verbruik van 3.000 kWh voor de warmtepomp. Als gas € 2,- per m³ kost en stroom € 0,33 dan is het voordeel dus 1000 euro per 1000 m3 gas (€ 2.000,- versus € 1.000,-). Op een warmtepomp zit momenteel nog subsidie. Als je nog geen vloerverwarming hebt, moet je je wel de vraag stellen of je een grote verbouwing over hebt om de warmtepomp te kunnen installeren. Want voor een optimaal gebruik van de warmtepomp is vloerverwarming feitelijk onmisbaar.

Zonnepanelen

Als je veel elektra verbruikt en/of overweegt om je energieverbruik te verschuiven van gas naar elektra via een warmtepomp kun je alle benodigde elektra zelf op gaan wekken met zonnepanelen. De stroomopbrengst van zonnepanelen mag je in 2023 en 2024 nog een-op-een salderen met de eigen behoefte (kleinverbruikersregeling). Voorbeeld: als je 15.000 kWh verbruikt, dan heb je momenteel een stroomrekening van ongeveer € 5.000,- (€ 0,33 cent per kWh). Als je een systeem op je dak legt dat deze 15.000 kWh opwekt, dan kost je dat globaal € 15.000,-. Deze investering heb je dan binnen 3 tot 4 jaar terugverdiend. Na 2024 wordt de salderingsregeling afgebouwd, waardoor de terugverdientijd langer wordt.

Subsidie

Het voordeel van cumelabedrijven is dat er vaak voldoende dakoppervlakte is om zonnepanelen te plaatsen. Voor 15.000 kWh zijn ongeveer 40 panelen nodig met een totale oppervlakte van 65 m². Met deze panelen ben je dus ook in staat om je gasverbruik te reduceren. Als je een systeem van meer dan 15.000 Wattpiek op je dak legt (dit brengt ongeveer 13.500 kWh per jaar op) dan krijg je hier nog energie-investeringsaftrek (EIA) op. Dit is 45,5% aftrek van de investering. Bij 40% belastingdruk is dit netto € 3.000,- voordeel. Kortom, door je eigen situatie goed te analyseren, zijn er mogelijkheden om jouw energiekosten in de toekomst acceptabel te houden. Aangezien de situatie in elk bedrijf anders kan uitpakken, denkt Cumela graag met je mee. Neem gerust contact op met de Ondernemerslijn.

Nieuwe technieken helpen