Ondernemen met mensen - Vent & Visie

Eerste stap naar minder lasten voor werkgevers

Datum: 14 april 2023
Laatst bijgewerkt: 14 april 2023
Door: Herma van den Pol
Het kabinet zet een volgende stap naar een beter werkende arbeidsmarkt. Dat doen ze door na de technische uitwerking van het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) nu het wetgevingstraject in gang te zetten. Als alles doorgaat maakt dit pakket van een vast contract de norm en dalen de lasten voor werkgevers.
Wendbaar blijven

"Samen met het kabinet laten we zien dat we tot oplossingen voor lastige vragen kunnen komen", reageert VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen op de brief van minister Karien van Gennip, Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In die brief laat de minister weten het wetgevingstraject in gang te zetten op basis van de technische uitwerking van de SER adviezen. Daarmee komt een beter werkende arbeidsmarkt in zicht komt. "Het SER-advies dat nu is uitgewerkt kent een goed evenwicht tussen de belangen van enerzijds vaste dienstverbanden voor werknemers en anderzijds wendbaarheid voor werkgever", stelt Thijssen vast. 

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO zeggen dat het nieuwe pakket meer wendbaarheid geeft aan werkgever in geval van crisis en ziekte. "En lagere WW-premies voor contracten die in hun aard vast zijn." Aan de andere kant komt er een einde aan de eindeloze ketens van tijdelijke contracten. Het gaat hier om een pakket maatregelen, waarbij alles op elkaar inhaakt, zo stellen de partners. Dit betekent dat bij invoering zaken die bij elkaar horen ook tegelijk ingaan, een advies wat ze aan het kabinet meegeven. 

Ziek en nu?

Vooral de omgang met zieke medewerkers leverde de laatste jaren veel discussie op. "Nu zetten we een goede stap vooruit", zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. "Met name kleine ondernemers krijgen bij loondoorbetaling bij ziekte eerder duidelijkheid. Kunnen ze met iemand verder? Of wordt ingezet op re-integratie elders?" Andere zaken die Vonhof positief vindt zijn de omgekeerde bewijslast bij schijnzelfstandigheid en de lagere WW-premie die ook geldt bij basiscontracten onbepaalde tijd. Sjaak van der Tak vult dit aan. Hij is vooral blij dat de onderbrekingstermijn bij seizoensarbeid blijft. 

De 9 maatregelen op een rij:

  1. Maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar. Na vijf jaar mag je een nieuwe keten starten. De ketenbepaling geldt, net als nu, niet voor scholieren.
  2. Basiscontracten vervangen de huidige oproepcontracten, waaronder nulurencontracten. Dit om werkgarantie en beschikbaarheid met elkaar in balans te brengen. Zo stelt het basiscontract dat iemand verplicht 130 procent van de beschikbare uren paraat moet staan. Van te voren bepaal je dan op welke tijdstippen die 130 procent kan vallen. Contracten met een jaarurennorm blijven mogelijk.
  3. Er komen kortere fases voor uitzendarbeid. Een nieuwe regel voor arbeidsvoorwaarden regelt dat ook pensioen meegenomen gaat worden.
  4. Voor werkenden die minder dan 30 tot 35 euro per uur ontvangen draait de bewijslast om. Een opdrachtgever moet straks gaan aantonen dat er een opdrachtovereenkomst is en geen arbeidsovereenkomst.  
  5. Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Ook andere financiĆ«le prikkels om zelfstandig te werken in plaats van bij een werkgever gaan op de schop. Eerder viel al het besluit om de Zelfstandigenaftrek en Fiscale Oudedagsreserve af te bouwen.  
  6. Een crisisregeling voor personeelsbehoud. Met deze regeling kunnen bedrijven hun werknemers ondersteunen in het behouden van banen in een crisis die buiten het ondernemersrisico ligt en niet verzekerbaar is. Denk hierbij aan extreme weersomstandigheden, uitval van vitale infrastructuur, dierziekten, lockdowns et cetera. Als grens noemen ze 20 procent minder werk. 
  7. Eerder duidelijkheid over loondoorbetaling bij ziekte voor (mkb-)werkgevers. 
  8. Op twee punten gaat de lage WW-premie (eerder) gelden. Zo valt het nieuwe basiscontract straks onder de lage WW-premie.  En twee: de grens voor het met terugwerkende kracht betalen bij overuren van een hoge WW-premie verschuift. Nu geldt een uitzondering bij contracten van 35 uur en meer. Die schuift straks op naar 30 uur, zodat er minder vaak een naheffing nodig is. 

    Lees de uitgebreide toelichtingen terug in de bijlage. Ook lees je daarin over de ondergrens van de WIA en de Inkomensvoorziening Oudere Werklozen (IOW).

De 9 uitgewerkte adviezen op een rij