Gubbels, mest, uitrijden, 2023

Druk op mestmarkt record groot. Let op je zaak!

Datum: 4 februari 2024
Laatst bijgewerkt: 5 februari 2024
Door: Herma van den Pol
In aanloop naar het mestseizoen neemt de druk op de mestmarkt steeds verder toe. "Mestprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest", stelt Hans Verkerk, van Cumela vast. "Dat heeft gevolgen voor agrarische ondernemers en onze leden. Die wil ik echt meegeven dat wat er ook gebeurt ze allereerst op hun eigen zaak moeten letten. En wil je je verhaal kwijt of sparren? Dan bel je met de Cumela Ondernemerslijn."

Vanaf 1 februari  begint het nieuwe uitrijdseizoen voor vaste mest op grasland. Alleen strorijke vaste mest uitrijden mocht alweer vanaf 1 januari. Vanaf dan mogen boeren en loonwerkers ook weer vaste mest uitrijden op bouwland op zand- en lössgrond. Klei en veen mag jaarrond. Het uitrijdseizoen gaat iets later op 16 februari van start. 

Traditioneel nemen prijzen toe richting het einde van de winter, maar zoveel als dit seizoen is ongekend. "En dat geldt ook voor het niveau van de prijzen", zegt Verkerk. "In elk geval de prijzen van drijfmest zijn nog nooit zo hoog geweest als nu." Het gevolg van aangescherpte regelgeving en tegenvallend weer in 2023. 

Let op je zaak

Cumela ziet welke gevolgen de hoge prijzen hebben voor de leden en hun klanten. "Toch willen ze we ze echt op het hart drukken eerst op de eigen zaak te letten."

Wat Cumela aanraadt: