ondernemen met cumela Rick Derks

‘Doe buiten de deur ervaring op’

Datum: 21 december 2023
Laatst bijgewerkt: 21 december 2023
Door: Herma van den Pol
Rick Derks zit midden in de overname van Derks Groen, Grond en Infra uit Haps. Doordat het familiebedrijf onderdeel uitmaakt van de loonwerkcombinatie LvCm BV hoort die daar automatisch bij. “Ik raad anderen vooral aan om eerst buiten de deur ervaring op te doen”, zegt Rick. Hij deelt als laatste jonge ondernemer in deze serie zijn verhaal.

Het erf van Derks Groen, Grond en Infra uit Haps ligt er begin oktober verlaten bij. Alle medewerkers zijn op pad. Ook broer Erik heeft de werkplaats achtergelaten en is het veld in. Zo ziet Rick het graag, want in zijn bedrijfsvoering streeft hij ernaar de medewerkers zo veel mogelijk aan het werk te houden. “Continuïteit in het werk”, zo noemt hij het. Dat lukt hem omdat het bedrijf de laatste jaren de koers aanpaste.

Het kwam door zijn vader dat Rick naar het Soma College ging

Zo sprak Grondig in de eerste helft van 2022 met Rick voor een bedrijfsreportage over de loonwerkcombinatie. Daarin zitten naast Derks Groen, Grond en Infra ook Kuenen en Arts. De combinatie ontstond in 2020. “Ik ben tot nog toe de enige overnemer in deze groep”, zegt Rick, die de dagelijkse leiding heeft. Toch is hij het liefst bezig met groen, grond en aannemerij. Dat is terug te zien, want de laatste jaren groeide dat onderdeel binnen het bedrijf snel. “Dat heeft nog een reden. Wij begonnen met de loonwerkcombinatie omdat we daarin kansen zagen. Dat was toen nog behoorlijk nieuw in onze sector. Wat we toen niet konden weten, was dat de omzet uit het agrarische werk zo snel ging dalen door veranderingen in de agrarische sector”, aldus Rick. De daling in het agrarische werk kon het bedrijf opvangen met het andere bedrijfsonderdeel.

Verdeling van het werk

Binnen het bedrijf hebben vader Rob en zoon Rick een goede verdeling weten te maken, die past bij wie ze zijn. Zo regelt Rob vooral het agrarische loonwerk en valt het onderdeel groen, grond en infra onder Rick. “Dat is zo gegroeid, hoewel ik ben begonnen met agrarisch loonwerk en daar nog in meehelp en op de achtergrond met Rob meestuur”, zegt Rick.

Rick ging na school op het bedrijf aan de slag. “In 2012 was ik klaar met de opleiding projectleider/uitvoerder. Ik koos er toen voor om te stoppen met studeren”, zegt Rick. Misschien dat hij achteraf toch beter verder had kunnen studeren, maar dat is achteraf, mijmert hij hardop. Het is de manier waarop Rick werkt. Hij zegt wat hij denkt en communiceert op een open manier met de omgeving. “Pap richtte zich toen met vijf medewerkers op het agrarisch loonwerk. Hij heeft niet gezegd: ‘Kom hier werken’ toen ik klaar was met school. Hij zei: ‘Ga iets voor jezelf doen en zoek je eigen ding.’”

Het kwam door zijn vader dat Rick naar het Soma College ging. “Hij raadde me dat aan en ik heb het advies opgevolgd. Dat ik toch in het bedrijf ging werken, was omdat het een gemakkelijke keuze was en omdat ik zag dat mijn vader mijn hulp goed kon gebruiken”, aldus Rick. Ook speelde mee dat toen hij afstudeerde het nog crisistijd was. “Een scherp contrast met de huidige tijd”, stelt de jonge overnemer vast. “De huidige afstudeerders krijgen van alles aangeboden om hen te overtuigen voor een bepaald bedrijf te gaan werken.”

Het liep zoals het liep en Rick ging aan het werk in het bedrijf van zijn vader, dat zich toen nog grotendeels richtte op agrarisch loonwerk. “Pap zijn hart ligt bij dit werk en deze sector. Ik ben daarna mijzelf en het bedrijf verder gaan uitdagen en gaan kijken naar mogelijkheden om het toekomstbestendiger te maken. Daarvoor zocht ik naar activiteiten die we konden combineren met onze machines en mensen. Uitdaging en afwisselend werk passen bij mij”, weet Rick. Tegelijkertijd moest hij wel om de medewerkers jaarrond werk aan te kunnen bieden. “Dit door de stagnatie in de markt als gevolg van overheidsmaatregelen en onduidelijkheden. Ik moest out of de box gaan denken”, geeft hij aan. Zo voegde Rick grondwerk, aannemerij en groen toe aan het agrarische loonwerk en ontstond op een natuurlijke manier de werkverdeling tussen de twee mannen.

Overname begint

Rond 2015 wilde vader Rob weten: hoe verder? Een overnemer betekent een andere aanpak dan wanneer die er niet is. Rick wilde het bedrijf overnemen en ze besloten het traject voor een overname op te starten. “Ik weet nog dat de adviseurs van Cumela toen zeiden dat we tijd genoeg hadden. Pap was toen net vijftig jaar. En we wisten dat je op tijd moet beginnen, ook al wisten we zelf niet precies wat het traject inhield”, zegt Rick. Terugkijkend ziet hij dat hij hier toch wat miste. “Wij hebben een familiebedrijf. Pap rolde in het werk en vanuit het werk ontstond een bedrijf. Dat is een andere manier van een bedrijf starten dan vanuit het uitgangspunt dat je een onderneming wilt opzetten”, stelt hij vast. Dat heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering en in het proces van overname komt dat extra naar voren. “Mijn vader en zijn collega’s zijn doeners en harde werkers”, zegt Rick, die daar respect voor heeft. “Tegelijkertijd miste ik iets, een stukje professionaliteit”, zo probeert de jonge ondernemer het te omschrijven. “Ik had graag met andere typen ondernemers gepraat. Zorg dat je verder kijkt dan je eigen sector.”

De goede vragen stellen

Ongeveer drie jaar geleden kwam Silvia Weijers als financieel manager bij het bedrijf. “Ik kwam nieuw in deze sector en dat was wennen”, zegt ze. Ook kwam broer Erik, die op verschillende plaatsen werkte voordat hij besloot een aantal dagen op het familiebedrijf in Haps te gaan werken. “Dat was een overgang voor hem. Zo heeft Erik in de jachtenbouw gezeten, waar een totaal andere manier van werken en professionaliteit wordt gevraagd”, vertelt Rick. Samen met Silvia functioneert Erik als een geweten. “Zij stellen me de belangrijke vragen die ik soms vergeet te stellen.”

Ga vijf tot tien jaar ergens anders aan het werk en ontdek wat bij je past

Het zette de nodige zaken in gang. “Zo kwam er bijvoorbeeld een digitale werkbon”, vertelt Silvia. Zij maakte de boekhouding meer compleet en bracht vooral extra capaciteit. “Ik kan pas goed bijsturen als ik weet wat het startpunt is”, vult Rick aan. Ze maken daarin stappen. Daarnaast kijkt de boekhouder mee, ook een belangrijk persoon in dit proces. “Sinds januari zijn we bij met de boekhouding”, aldus Rick. Op dit moment staat de overname even stil en zijn de betrokkenen aan het nadenken over de volgende stappen.

Werkervaring opdoen

Wat Rick andere jonge ondernemers meegeeft? “Ga een periode buiten het familiebedrijf werken. Het is eigenlijk een must. Ga vijf tot tien jaar ergens anders aan het werk”, luidt zijn advies. Hij ziet bij zijn broer hoe waardevol die ervaringen zijn. “Ontdek wat bij je past. Zelf hou ik van problemen. Het kan me niet complex genoeg zijn. Daarom ben ik blij dat ik niet voor de kar ben gaan staan en lopen. Rob is juist weer dienstverlenend, waardoor het agrarische werk goed bij hem past”, zegt Rick. Hij streeft ernaar het bedrijf verder te professionaliseren. “Dat trekt nieuwe medewerkers aan”, weet hij ook. Zo beweegt het bedrijf met zijn tijd mee.

bedrijfsovername_ Derks_ Rick en Job
Derks Groen, Grond en Infra en loonwerkcombinatie LvCm BV

Met de overname door Rick komt op termijn de vierde generatie aan het roer van dit familiebedrijf te staan. Ook broer Erik werkt de laatste jaren mee op het bedrijf. Hij runt de werkplaats. Vooralsnog heeft hij geen plannen om in het bedrijf te stappen. Derk Groen, Grond en Infra maakt sinds 2020 onderdeel uit van de loonwerkcombinatie Land van Cuijk & Maasduinen (LvCm), waarbij Arts en Kuenen vooralsnog geen overnemers hebben. Bij de LvCm kiezen ze vooral voor specialisatie in het agrarisch loonwerk. Zodra er niets of te weinig te doen is in het agrarisch werk helpen de medewerkers op andere plaatsen mee. Elke medewerker heeft zijn eigen specialisme, maar moet er ook voor openstaan om anderen te assisteren. Zo kan het bedrijf een breed pakket aan werkzaamheden aanbieden: van agrarische loonwerk via de LvCm tot aannemerij, grond en groen via Derks Groen, Grond en Infra. Binnenkort bestaat dat bedrijf alweer negentig jaar.